Hoppa till huvudinnehållet

Kommunalrådet om mardrömsdomen: ”Jag är förvånad, arg och irriterad”

Publicerad:
Christer Olsson (M) är kommunalråd i Filipstads kommun. Han är upprörd över förra veckans dom i mark- och miljödomstolen.
Christer Olsson (M) är kommunalråd i Filipstads kommun. Han är upprörd över förra veckans dom i mark- och miljödomstolen. Foto: Filip Kowalski

Gåsgruvan kan komma att läggas ner efter förra veckans dom i mark- och miljödomstolen.

SMA mineral fick inget nytt tillstånd för vidare brytning av kalksten och nu äventyras hela verksamheten. För Filipstads kommunalråd Christer Olsson (M) blev det ett chockartat besked.

– Jag är förvånad, arg och irriterad om hur det kan gå tillväga, säger han om domen.

Verksamheten i Gåsgruvan är pausad på obestämd framtid och SMA Mineral har gått ut med ett första varsel om uppsägningar.

Förra veckans dom i mark- och miljödomstolen blev en stor besvikelse för bolaget, liksom Filipstads kommunalråd Christer Olsson (M). Han känner att det är svårt att förstå hur domstolen kan ha resonerat sig fram till beslutet att inte ge bolaget ett nytt tillstånd för brytning av kalksten i gruvan.

– Det var både oväntat och upprörande att få ett besked om att mark- och miljödomstolen tvingat SMA mineral att omedelbart avsluta sin drift, med tanke på att tillståndet hade löpt ut, säger han.

Och fortsätter:

– Bolaget får ju inte ens leverera de 3000 ton kalk de redan har klart till kund, vilket är mycket märkligt. Det blir ju inte mer utfällning av uran för att man levererar det som redan står på backen. Jag förstår inte den här domen.

Sura sjöar

Christer Olsson är orolig för vad som kommer hända framåt.

– Nu har bolaget fått varsla 20 av sina anställda. I slutänden, enligt företaget, kan det komma att handla om ett 100-tal anställda som blir varslade i olika led, om man ser till olika underleverantörer och åkerier. Det är rent bedrövligt att det ska få finnas två personer i en mark- och miljödomstol som ska få ta ett sånt beslut som får så stora konsekvenser, både för många människor och för orten. Det här är ett företag som gör samhällsnytta och miljönytta – i stort sett hela Mellansveriges vattendrag och sjöar kalkas med kalk från Persberg för att hålla surhetsgraden i vattnet på en bra nivå, säger han.

Och fortsätter:

– När vi får lägga ner kalkgruvor och kalkbrott i Sverige, vad får vi göra då? Jo, då blir vi så småningom tvingade att importera kalk, är det mer miljövänligt än att fortsätta en brytning här?

Kännbar dom

För Filipstads kommuns del blir domen kännbar.

– För kommunens del, med tanke på att de anställda är människor som arbetar här och betalar skatt, precis som att företaget betalar skatt, så får det också stora konsekvenser. Men främst blir det konsekvenser för personalens familjer när medarbetarna blir utan sina jobb. Risken är att vi får människor som flyttar från Filipstads kommun, människor som arbetar och betalar skatt, säger han.

Och fortsätter:

– Vi ska göra allt för att det här beslutet ska upphävas. Jag tror också att företaget kommer att överklaga domen till mark- och miljööverdomstolen, men vi får se hur det blir. Jag skulle bli förvånad om SMA mineral väljer att inte överklaga.

Christer Olsson är beredd att kämpa för Gåsgruvans framtid.

– Vi har använt våra kanaler, jag har lyft ärendet ända till regeringsnivå. Regeringen hade ju synpunkter på Cementas brytning på Gotland och fick tillstånd en respit, så vi ska göra allt som står i vår makt för att verksamheten i Gåsgruvan ska få fortsätta, säger han.

Artikeltaggar

CementaChrister OlssonFilipstadFilipstads kommunNäringslivÖverklagandenPersbergPolitikSkatterSMA MineralTillståndUppsägningar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.