Allégatan delvis avspärrad - det fungerar inte vid nya övergångsstället

Publicerad:
Betongsuggor på Allégatan i Filipstad. Foto: Filip Kowalski

Filipstads kommun har spärrat av en del av Allégatan, eftersom bilister tidigare parkerat felaktigt för nära det nya övergångsstället.

– Vi har spärrat av på Allégatan då det inte fungerar vid det nya övergångsstället, man får varken parkera tio meter framför ett övergångsställe eller på huvudled om det inte är skyltat för parkering, säger Roger Danielsson, gatuchef i Filipstads kommun.

Kommunen har placerat ut betongfundament för att förhindra felaktig parkering efter gatan. Tidigare parkerade bilister på Allégatan för nära nya övergångsstället, för att lämna och hämta barn från skolan.

Han förklarar att kommunen försöker stävja ett felaktigt beteende och att dessa betongfundament troligen blir kvar åtminstone fram till skolavslutningen.

Permanent lösning

På sikt ska det bli någon typ av mer permanent lösning, kanske genom att göra vägmarkeringar som visar att det inte är tillåtet att parkera på platsen. Det kan även bli aktuellt med att sätta in övervakning och bötfälla de som parkerar fel.

– Skolan har gått ut med att det är den övre parkeringen vid sporthallen som gäller för att hämta och lämna barn, säger han.

På Allégatan är det nu en hastighetsgräns på 30 kilometer i timmen på vardagar mellan klockan 07.00-17.00.

Nu har kommunen flyttat den digitala skylten - som visar bilarnas hastighet - till körfältet närmast skolan. En röd grinig gubbe visas om fordonet kör för fort och dessutom visas hastigheten exakt med digitala siffror.

När FT tittade på skylten så lyste den röda gubben flera gånger när bilisterna kom i för hög hastighet efter Allégatan.

Hur ser det ut med hastigheten på Allégatan nu?

– Det är inte ett stort problem, jag har inte reagerat på det. Överlag har det funkat bra.

Artikeltaggar

AllégatanFilipstads kommunParkeringRoger DanielssonSamhälle

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare