Inte nöjda med svaret: ”Kommunens skyldighet ge information”

Publicerad:
Sophämtning är en fråga som berör många invånare. Foto: Eva Tranefeldt

Åke Frisk och flera andra boende i Lesjöfors är inte nöjda med svaret från kommunen gällande den sena informationen om ändrad dag för sophämtningen.

- Det är kommunens skyldighet att ge information, säger Åke Frisk

Som FT berättade om tidigare så skulle sophämtningen i Lesjöfors egentligen ha gjorts under torsdagen den 18 maj. Men eftersom detta var en röd dag så ändrades det så att sophämtningen istället kördes under onsdagen. Informationen om detta lades enbart ut på kommunens Facebooksida dagen innan och flera fick inte vetskap om detta.

Åke Frisk reagerade över svaret från kommunen i tidningen.

– Jag är inte nöjd med svaret och det är fler än jag som inte är det, säger Åke Frisk som tycker att en ändring av dag för sophämtning måste meddelas i god tid och även i tryckta medier så att alla invånare får informationen.

– Det här är en påtvingad tjänst som jag inte kan säga ifrån mig och det sker i kommunal regi. Då ska jag kunna få meddelande i god tid.

Han menar också att matavfall som blir stående i den här värmen riskerar att bli en sanitär olägenhet.

Han förstår inte hur kommunen har kunnat missa att det var en röd dag. Och han framhåller att alla invånare inte har Facebook så att de kan ta emot information från kommunen om ändringar via den kanalen.

– Jag tror och hoppas att kommunen har som policy att inkludera alla invånare och inte bara vissa.

Ska informera

Malin Andersson, renhållningschef i Filipstads kommun, förklarar att det var den mänskliga faktorn som orsakade missen denna gång.

– Det ber vi om ursäkt för, säger Malin Andersson.

Hon berättar att kommunen körde ett uppsamlingsheat under onsdagen den 24 maj för att tömma de soptunnor som inte blev tömda senast. Då körde sopbilen till de kunder som man vet hade hört av sig och inte fått sina soptunnor tömda.

Om möjligt försöker kommunen tömma soporna dagen efter röd dag eftersom kunderna då har ställt fram kärlen redan.

– När vi tar det efteråt så löser det sig självt då låter folk kärlen stå tills de är tömda.

Hon förklarar att om det blir en tömning av soptunnorna tidigare så kommer kommunen att annonsera både på Facebook, på kommunens hemsida och i tidningen.

Blir det fler ändrade dagar för sophämtning under året?

– Den 6 juni ska vi annonsera om det blir sophämtning på måndag eller onsdag istället, men det brukar fungera bättre om det är dagen efter.

Artikeltaggar

EkonomiFacebookFilipstads kommunLesjöforsTidningar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare