Hoppa till huvudinnehållet

SD stödjer inte förslag till ny ordförande: ”Det är ett stort ansvar”

Publicerad:
Valberedningen föreslår Cecilia Albertsson (M) som ny ordförande i kommunstyrelsen i Hällefors kommun.
Valberedningen föreslår Cecilia Albertsson (M) som ny ordförande i kommunstyrelsen i Hällefors kommun. Foto: Göran Persson

Valberedningen föreslår Cecilia Albertsson (M) som ny ordförande i kommunstyrelsen i Hällefors kommun. Sverigedemokraterna uppger dock att partiet inte har något förtroende för kandidaten. Ärendet tas upp på kommunfullmäktige tisdagen den 30 maj.

Valberedningen har tagit fram förslag på ny ny ordförande i kommunstyrelsen efter Annalena Järnberg (S). Förslaget från valberedningen är Cecilia Albertsson (M).

Madelene Jönsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Hällefors, säger till FT att partiet inte har något förtroende för Moderaternas kandidat. Hon vill dock inte förklara närmare vad orsaken är till ställningstagandet.

– Vi vill gärna rösta på Moderaterna men vi har inget förtroende för kandidaten. Vi får se om man backar för laget eller står kvar, säger Madelene Jönsson.

Vid lunchtid på måndagen förklarade hon det inte tagits något beslut ännu hur partiet ska rösta i valet av ordförande för kommunstyrelsen på kommande kommunfullmäktige.

– Oavsett om det är Moderaterna eller Socialdemokraterna som styr så har vi vågmästarrollen. Så egentligen spelar det ingen roll för oss, men för kommunens skull så är det ett svårt läge, säger hon.

Stort ansvar

Hon betonar vikten av att det blir rätt person på rätt post, som kan föra kommunen framåt.

– Det är ett stort ansvar.

Under tisdagen blir det först ett valberedningsmöte och sedan har Sverigedemokraterna ett gruppmöte innan kommunfullmäktiges möte.

Hon förstår att många invånare kan tycka att det är en rörig politisk situation.

– Jag förstår att man tycker att det är rörigt. Det är rörigt för oss också.

Viktigt val

Cecilia Albertsson (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande, betonar vikten av att få en ordförande för kommunstyrelsen på plats.

– Till syvende och sist är det Sverigedemokraterna som ska rösta för Socialdemokraternas kandidat eller för Moderaternas, Centerns och Grythyttelistans kandidat - i det här fallet mig. Alternativt om de inte bestämmer sig så är det i värsta fall lotten som avgör, men det är upp till dom, säger Cecilia Albertsson (M) och fortsätter:

– Vi behöver ta och göra valet imorgon (red.anm läs tisdag).

Cecilia Albertsson tycker att det har varit ett bra debattklimat och att Sverigedemokraterna har fått igenom många förslag och motioner.

– Jag i min roll som oppositionsråd har varit tillmötesgående och jag hoppas övriga partier anser det, säger Cecilia Albertsson.

Ett förslag

När valberedningen behandlade ärendet så var det Allan Myrtenkvist (S) som nominerade Håkan Bergström (S) som ordförande i kommunstyrelsen.

Ordförande Ulrika Jonsson (M) nominerade Cecilia Albertsson (M). Omröstningen hölls sedan via handuppräckning. För Håkan Bergström (S) som ordförande röstade Christina Kuurne (S), Johan Stolpen (V) och Allan Myrtenkvist (S).

För Cecilia Albertsson (M) som ordförande röstade ordförande Ulrika Jonsson (M), Lotta Anderberg (M), Wilhelm Tham (GL) och Margurite Vase (C).

Madelene Jönsson (SD) avstod från att delta i omröstningen.

Ordförande Ulrika Jonsson (M) konstaterade då att förslaget med Cecilia Albertsson (M) som ordförande vann omröstningen med fyra röster emot tre.

Artikeltaggar

Cecilia AlbertssonHälleforsHällefors kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaOmröstningarPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraternaValberedning

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.