Hoppa till huvudinnehållet

Vi stödjer gärna M, men vi stödjer inte deras kandidat

Publicerad:
Under tisdagen kommer ett sammanträde att hållas i kommunfullmäktige i Hällefors. Då ska bland annat en ny ordförande för kommunstyrelsen väljas.
Under tisdagen kommer ett sammanträde att hållas i kommunfullmäktige i Hällefors. Då ska bland annat en ny ordförande för kommunstyrelsen väljas. Foto: Filip Kowalski

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

I december valde kommunfullmäktige ny ordförande för kommunstyrelsen (KSO) i Hällefors.

Socialdemokraterna och Moderaterna valde att frångå den praxis som gällt vid personval under lång tid då de förslog att både ordförande och vice ordförande skulle väljas i ett beslut istället för två som är brukligt.

Troligtvis gjordes detta för att minska Sverigedemokraternas politiska handlingsutrymme och därmed minska vårt inflytande i kommunen.

Då vi inte hade förtroende för Moderaternas kandidat lade vi ner våra röster i valet av KSO, vilket ledde till att valet avgjordes genom lottning, vilket i sin tur ledde till att Socialdemokraterna fick ordförandeposten i kommunstyrelsen. Detta i kombination med att Moderaterna är ordförande i kommunfullmäktige (tack vare oss) skapar en mycket speciell situation eftersom ordförande har utslagsröst. Ett förslag som vinner bifall i kommunstyrelsen kan därmed ändå falla när det kommer till kommunfullmäktige.

Lösningen på detta hade varit att samtala med oss då vi är vågmästare. Det är inte säkert att vi hade kommit någonstans i samtalen, men det hade åtminstone visat på en vilja att mötas som vuxna människor. Istället räknade Moderaterna iskallt med att få våra röster som i valet av ordförande i kommunfullmäktige, vilket de alltså inte fick. Hur ska man klara av att styra en kommun om man inte ens klarar av att samla 4 partier runt ett bord?

Efter att Moderaterna förlorat valet av kommunstyrelsens ordförande valde man att smutskasta oss på Facebook istället för att rannsaka sig själva. Det behöver knappast påpekas att det inte var ett agerande som stärkte förtroendet för Moderaternas kandidat.

Att vara kommunstyrelsens ordförande handlar om att sätta kommunen först och jaget sist. Utåt representerar man Hällefors kommun och inte sitt parti eller sig själv. Det handlar om att lyfta andra och backa när det behövs, att lyssna in och analysera.

Vi som engagerar oss i politiken vill värna det förtroende som väljarna gett oss. Vi kommer fortsätta att göra det som är bäst för Hällefors kommun.

Vi kommer att fortsätta diskutera denna fråga i vårt parti för att komma fram till hur vi ska rösta i valet av ordförande för kommunstyrelsen på kommande kommunfullmäktige.

Bollen ligger hos M!

Madelene Jönsson

Föreningsordförande

Sverigedemokraterna Hällefors

Artikeltaggar

FacebookHälleforsHällefors kommunKommunfullmäktigeKommunstyrelsenModeraternaPolitikSocialdemokraternaSverigedemokraterna