Hoppa till huvudinnehållet

Vattenslinga invigd i Västerrud: “Slingan ska inspirera andra skogsägare”

Publicerad:
Teresa Jonsson, projektledare för Skogens vatten, informerade om vattnets betydelse vid informationsskyltarna längs vattenslingan.
Teresa Jonsson, projektledare för Skogens vatten, informerade om vattnets betydelse vid informationsskyltarna längs vattenslingan. Foto: Pernilla Möllberg

I fredags var det invigning av en vattenslinga i Västerrud.

Medverkande var Teresa Jonsson, projektledare för Skogens vatten, Mellanskogs VD Fredrik Munther och Urban Larsson, som i egenskap av markägare upplåtit sin mark för projektet.

I skogslandskapet finns en mängd olika vattenmiljöer, våtmarker, sjöar och små bäckar och andra rinnande vatten. Hur skogen sköts påverkar direkt och indirekt kvaliteten på allt vatten. Vattenslingan är en del i projektet Grip on life, där myndigheter, skogsägarföreningar samt intresseorganisationer arbetar tillsammans för ett modernt och samtidigt aktivt skogsbruk och som tar hänsyn till skogens värdefulla vattendrag och våtmarker.

I fredags var det invigning av vattenslingan utanför Västerrud. Det var resultatet av ett samarbete mellan markägarna Urban och Kristina Larsson och Mellanskog. Syftet var att visa allmänheten vilka åtgärder skogsbruket behöver ta hänsyn till vid vattendrag samt vattnets betydelse för växt- och djurlivet. Slingan var finansierad av EU-projektet Grip on life.

Projektledare Teresa Jonsson och markägaren Urban Larsson var förutseende och utrustade sig med paraplyer.
Projektledare Teresa Jonsson och markägaren Urban Larsson var förutseende och utrustade sig med paraplyer. Foto: Pernilla Möllberg

Projektledarna hälsade församlingen välkommen, som bestod av både skogsägare, politiker och allmänhet. Man samlades vid parkeringen, varpå alla fick bevittna invigningen av vattenslingan. Och eftersom det var just en vattenslinga som invigdes, sprutade man vatten på projektledaren Teresa Jonsson och markägaren Urban Larsson. Men det gick bra, då de var utrustade med paraplyer.

Christer Olsson (M) kommunalråd var på plats för att bevittna invigningen och för att delta på premiärvandringen. Christer tycker att det är viktigt att värna, skydda och bevara den biologiska mångfalden och att det är ett bra initiativ med vattenslingan vid Västerrud.
Christer Olsson (M) kommunalråd var på plats för att bevittna invigningen och för att delta på premiärvandringen. Christer tycker att det är viktigt att värna, skydda och bevara den biologiska mångfalden och att det är ett bra initiativ med vattenslingan vid Västerrud. Foto: Pernilla Möllberg

Christer Olsson (M), kommunalråd i Filipstads kommun var på plats för att ta del av informationen och delta på premiärvandringen.

– Jag tycker att det är viktigt med ett hållbart skogsbruk och det är roligt att vi har så pass många lokala skogsägare som är engagerade i att värna, skydda och bevara den biologiska mångfalden. Jag är själv intresserad av skogen, så jag tycker att det här med vattenslingan är ett väldigt bra initiativ, säger Christer Olsson.

Fredrik Munther, VD för Mellanskog och markägaren Urban Larsson.
Fredrik Munther, VD för Mellanskog och markägaren Urban Larsson. Foto: Pernilla Möllberg

Urban Larsson, markägare och medlem i Mellanskog tycker att det är viktigt att informera allmänheten om hur skogsbruket bedrivs och vilka åtgärder de använder för att minska åverkan på skog, mark och hur man tar hänsyn till vattendrag.

– Längs slingan finns skyltar med information om hur vi bedriver ett hållbart skogsbruk och där beskrivs vikten av att värna och skydda skogens viktiga vattendrag. Till exempel står det hur vi bygger kavelbroar och stockmattor och att det är viktigt med kantzoner, säger Urban och tillägger att när slingan väl är invigd, så kommer man kontinuerligt att arrangera aktiviteter både för barn och vuxna för att så många som möjligt ska kunna ta del av det viktiga budskapet.

Fredrik Munther, VD för Mellanskog, informerade om EU-projektet Grip on life
Fredrik Munther, VD för Mellanskog, informerade om EU-projektet Grip on life Foto: Pernilla Möllberg

Skyltar och fika

Slingan var drygt två kilometer lång och längs stigen fanns skyltar utplacerade med information om hur man på bästa sätt bedriver ett hållbart skogsbruk. Det handlade bland annat om diken i skogslandskapet, överfarter för skogsmaskiner och våtmarkernas betydelse för växt- och djurlivet. Efter halva sträckan gjorde man ett stopp vid Stortjärn för en välförtjänt fika och korv med bröd. Där informerade Fredrik Munther, VD Mellanskog, om EU-projektet GRIP on LIFE och berättade om Mellanskogs engagemang för ett hållbart skogsbruk.

– Vi utbildar skogsmaskinförare hur man bygger broar och att man ska vara varsam i skogen. Den här vattenslingan hos Urban och Kristina ska fungera som inspiration till andra skogsägare, säger Fredrik Munther.

Folkskaran lyssnade intresserat under vandringen.
Folkskaran lyssnade intresserat under vandringen. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

Christer OlssonDjur och naturEkonomiEUFilipstads kommunInvigningarKristina LarssonMellanskogSkogSkogsbrukUrban LarssonVatten

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.