Hoppa till huvudinnehållet

Barnafödandet minskar kraftigt: ”Extremt få just nu”

Publicerad:
Michael Björklund, säkerhetssamordnare och statistikansvarig i Filipstads kommun.
Michael Björklund, säkerhetssamordnare och statistikansvarig i Filipstads kommun. Foto: Filip Kowalski

Det föds extremt få barn i Filipstad just nu. Under årets första tre månader föddes 15 barn, vilket är cirka 10 barn färre än normalt under samma period.

- Det föds otroligt få barn i hela Sverige, men i Filipstad är det extremt få just nu, säger Michael Björklund, säkerhetssamordnare och statistikansvarig i Filipstads kommun.

Under årets tre första månader minskade Filipstads kommuns befolkning med 93 personer. Folkmängden i slutet på mars var därmed 10 222 personer. Det här visar statistik som Filipstads kommun publicerar på sin hemsida.

Det som sticker ut är dock att det har fötts så otroligt få barn i kommunen de första månaderna i år.

– Normalt föds det 100-110 barn per år, säger Michael Björklund och förklarar att det har fötts 29 barn i kommunen fram till tisdagen den 30 maj.

Det är dessutom så att det ofta föds fler barn under det första halvåret och färre barn på hösten, skulle den trenden hålla i sig kan barnafödandet bli väldigt lågt i kommunen i år jämfört med tidigare år.

En trend

Han förklarar att ett minskat barnafödande är en trend man ser i hela västvärlden, under det sista halvåret har denna trend även märkts av i Sverige.

Enligt preliminär statistik från Statistikmyndigheten SCB så är antalet födda barn i landet, under perioden januari-mars i år - det lägsta under ett första kvartal på 20 år. Under 2022 så minskade antalet nyfödda barn i landet kraftigt, inte sedan 2005 har siffran varit så låg.

Det finns troligen flera olika förklaringar till att barnafödandet minskar.

– Det är ingen fördel att vara kvinna och skaffa barn, konstaterar Michael Björklund och pekar bland annat på nackdelarna kvinnorna får på arbetsmarknaden.

– Många vill göra karriär och skjuter på barnafödandet.

Andra förklaringar kan vara krig i Europa och ekonomiskt tuffa tider, vilket inte direkt stärker framtidstron och viljan att skaffa barn.

Lägga ned

Skulle den här trenden hålla i sig med att färre barn föds så kommer det att få konsekvenser på sikt.

– På kort sikt gör det inte så mycket men fortsätter det två till tre år så kan man behöva lägga ned förskolor och skolor. Vi följer trenden noga nu och berörda tjänstepersoner känner till detta.

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunFörskolorMichael BjörklundSkola och utbildningSkolorStatistikTrender

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.