Hoppa till huvudinnehållet

Med nosen som tävlingsredskap – doftgömmor sniffades fram i skolan

Publicerad:
Otto in action under det första sökmomentet. På nolltid markerar han doftgömman.
Otto in action under det första sökmomentet. På nolltid markerar han doftgömman. Foto: Pernilla Möllberg

Under helgen samlades 22 ekipage bestående av hundar, mattar och hussar från hela Värmland för att tävla i hundsporten Nosework.

Tävlingen var en deltävling i Pawsitive Cupen och hölls i Strandbäcksskolans lokaler. Samtliga hundar bevisade att nosen som arbetsredskap är fullständigt oöverträfflig.

Julia Järnebrand från Deje är certifierad instruktör och auktoriserad doftprovsdomare genom SNWK (Svenska Nosework Klubben) och hon driver även företaget Guldnosen. I fredags var hon tävlingsledare för de 22 ekipagen som anmält sig till Noseworktävlingen som hölls inne i Strandbäcksskolans lokaler.

– Idag samlar ekipagen poäng i Pawsitive Cupen och i september blir det final i Storfors. Det är jättestort intresse för sporten eftersom den passar precis alla hundraser och alla människor. Alla hundar älskar ju att använda nosen, det är en väldigt rolig sport, säger Julia.

Det jättebra för Susanne och hennes finska lapphund Ezio.
Det jättebra för Susanne och hennes finska lapphund Ezio. Foto: Pernilla Möllberg

Officiell hundsport

I Nosework tävlar varje ekipage i första hand mot sig själv. Sporten går ut på att ekipaget ska påvisa en specifik doft (till exempel lavendel, lagerblad eller eukalyptus) i ett rum eller i annan miljö och det går dessutom på tid. När ekipaget korrekt påvisar en doftgömma genom att säga ”markerat” säger domaren ”rätt” och föraren belönar sin hund. Till Sverige kom sporten på 2010-talet och sedan 2017 är Nosework en officiell hundsport.

Ekipaget Sara och Sigge har tävlat förut.
Ekipaget Sara och Sigge har tävlat förut. Foto: Pernilla Möllberg

Alla tävlingar innehåller fyra sökmoment och till dagens tävling så används tre klassrum plus korridoren i Strandbergsskolan till ändamålet. Först är det banvandring för alla hussar och mattar och sen går varje ekipage in en och en och tävlar på tid. Susanne Nilsson med Otto, en sexårig australien kelpie är först ut. Otto är väldigt taggad, han vet precis vad som väntar och han vill bara sätta igång.

– Ibland går det bra och ibland mindre bra, det beror helt på hans dagsform. Vi har hållit på i ett par år, han tycker verkligen att det är jätteroligt. Jag har en schäfer som är sju år som jag också tävlar med, och den är riktigt bra på Nosework, berättar Susanne.

Charmtrollet Frankie väntar på sin tur.
Charmtrollet Frankie väntar på sin tur. Foto: Pernilla Möllberg

Tävlingsledaren Julia ropar in ekipaget och på tid söker Otto rutinerat i det första klassrummet på jakt efter doftgömman. På till synes nolltid markerar han med tassen varpå Susanne hojtar ”markerat” och domare Julia stannar tiduret och bekräftar ”rätt”. Otto får välförtjänt belöning av matte och sedan följer ytterligare tre sökmoment. Två klassrum till betas av för att sedan avslutas i korridoren.

– Det gick ju jättebra, han var väldigt duktig, konstaterar den stolta matten Susanne.

Tävlingsledaren Julia Järnebrand startar tidtagaruret och sätter igång ekipaget.
Tävlingsledaren Julia Järnebrand startar tidtagaruret och sätter igång ekipaget. Foto: Pernilla Möllberg

Uppsving för sporten

Camilla och hennes Buster är också med och tävlar i dagens tävling.

– Buster är fyra år och är en blandras, en Bordercollie Lab, alltså en mix av Bordercollie och labrador. Nosework är en bra hundsport där alla kan vara med, det har blivit ett rejält uppsving för sporten de senaste åren och det är faktiskt långa köer till tävlingarna. Det är perfekt att vara på Strandbäcksskolan då det ändå är tomt, lokalerna lämpar sig väldigt bra för Nosework, säger Camilla.

 • Klara Widén med hunden Yoda. Det är första gången de tävlar efter att ha gjort doftprov.
  Klara Widén med hunden Yoda. Det är första gången de tävlar efter att ha gjort doftprov. Foto: Pernilla Möllberg
 • Susanne Nilsson med sin australien kelpie Otto är först ut. Otto väntar otåligt på att få köra igång.
  Susanne Nilsson med sin australien kelpie Otto är först ut. Otto väntar otåligt på att få köra igång. Foto: Pernilla Möllberg
 • Under förra veckan arrangerades en tävling för hundar i nose work på Strandvägsskolan i Filipstad. Camilla och Buster, en fyraårig Bordercollie labrador har en fin kontakt.
  Under förra veckan arrangerades en tävling för hundar i nose work på Strandvägsskolan i Filipstad. Camilla och Buster, en fyraårig Bordercollie labrador har en fin kont… Foto: Pernilla Möllberg
 • Per-Olof Malmqvist med hunden Frankie.
  Per-Olof Malmqvist med hunden Frankie. Foto: Pernilla Möllberg
 • Otto får välförtjänt belöning av matte Susanne Nilsson.
  Otto får välförtjänt belöning av matte Susanne Nilsson. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

Djur och naturFilipstadHundsportHusdjurStrandvägsskolanSusanne ÅbergVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.