Varje sommardag är en bra dag för läsning.
För att uppmuntra till läslust startade Filipstads bibliotek under torsdagen årets Läsjakten. Två kategorier, en för barn- och ungdomar och en för vuxna, ger deltagarna olika utmaningar.
– Alla som är med har chansen att vinna presentkort, säger bibliotekarien Sara Urger.
Sommaren med dess lediga tider brukar kunna ge mer utrymme åt läsning.
På Filipstads bibliotek är förhoppningen att det ska lånas ut böcker i mängder.
Och för att ge läslusten en extra knuff i rätt riktning har biblioteket, precis som det har gjort under ett antal år tillbaka, valt att satsa på tävlingen Läsjakten. Barn- och ungdomar upp till och med 16 år ingår i en kategori, medan vuxna över 16 år bildar Läsjaktens andra kategori.
– Läsutmaningen för barn- och ungdomar är lite mer allmänt uppmanande, att vi vill uppmuntra till fortsatt läsning under sommaren. Man får läsa lite vad man vill och när man vill, sen kan man lämna in sitt häfte och få chansen att vinna ett presentkort som man kan handla för i Filipstad, säger bibliotekarien Sara Urger.
Upptäcka böcker
Presentkort i potten finns även i de vuxnas läsutmaning.
– De vuxna får knåpa lite mer. För i det här fallet har vi valt ut olika kategorier där man kan försöka att hitta böcker till. När man har läst tre böcker kan man lämna in sitt häfte och få en bok i present av oss – och så är man också med och tävlar om presentkort, säger Sara Urger.
Tanken med de olika kategorierna för de vuxna är att få deltagarna att upptäcka nya böcker och genrer.
Kan du ge exempel på kategorier?
– Ja, man ska till exempel läsa en bok som utspelar sig på landsbygden, en bok med en frukt eller grönsak på framsidan eller en bok av en författare med anknytning till Filipstad.
Sara Urger ser fram mot att få se vad årets sommarläsare hittar för titlar bland bibliotekets hyllor.
– Det är öppet för tolkningar, det brukar vara ganska roligt att hitta någonting som passar, säger hon.
Skånska skrönor
I kategorin om böcker som utspelar sig på landsbygden går det till exempel att välja boken Lucky Lada och jag (av Maria Maunsbach) som handlar om den skånska landsbygden.
– Det är ungefär som en Fritiof Nilsson Piraten-bok fast den handlar om nutid, det är lite skrönor och mustiga berättelser, säger Sara Urger.
Har ni testat de olika kategorierna som ni har i häftet för de vuxna, så att ni till exempel har tillräckligt många böcker med frukter och grönsaker på framsidan?
– Jag har suttit och knepat och knåpat på det här i en månad eller två. Jag har gått ut bland hyllorna och scannat av vad vi har för att se om det är rimliga teman. Det ska ju vara något som passar in, så att det inte blir för svårt.
Sara Urger och hennes kollegor på biblioteket hoppas på många deltagare i år.
– Läsjakten brukar vara ganska uppskattad, kanske är det så att det är fler barn än vad det är vuxna som lämnar in (tävlingshäften). Vi håller på hela sommaren, från börja till juni till slutet av augusti, säger hon.