Hoppa till huvudinnehållet

Misstänkt mordbrand – en man greps

Publicerad:
En timmervälta började brinna.
En timmervälta började brinna. Foto: Räddningstjänsten

Under tisdagseftermiddagen började en timmervälta brinna i Filipstad. Förundersökningen – som rubriceras som mordbrand i nuläget – leds av Cecilia Aronsson, vice chefsåklagare/kammarchef vid Åklagarkammaren i Karlstad.

På torsdagen uppgav hon att mannen troligen skulle förhöras under torsdagseftermiddagen. Under torsdagseftermiddagen kvarstod brottsrubriceringen mordbrand och mannen var fortsatt frihetsberövad. Åklagaren har tre dagar på sig att ta ett beslut om att ta ärendet vidare till en häktningsförhandling i tingsrätten.

Förklaringen till brottsrubriceringen är att det fanns en risk för omfattande spridning till skog och mark, samt intilliggande bostäder.

Stor spridningsrisk

Branden startade i en timmervälta vid en uppläggningsplats för virke efter Jonstorpsvägen. Larmet om branden kom klockan 17.41.

Peter Karlsson, stationschef för Bergslagens räddningstjänst i Filipstad, säger till FT att det var ett vittne som såg en person gå upp på timmervältan.

En polispatrull skickades till platsen och polisen upptäckte en man i anslutning till branden och fattade misstanke mot mannen som greps. Enligt polisen finns ingen naturlig orsak till branden.

Peter Karlsson, stationschef för Bergslagens räddningstjänst i Filipstad.
Peter Karlsson, stationschef för Bergslagens räddningstjänst i Filipstad. Foto: Göran Persson

Om inte branden hade upptäckts i tid hade spridningsrisken varit stor.

– Timmervältan var snustorr och hade legat där ett par år, säger Peter Karlsson och förklarar att de fick hjälp att riva isär timret för att kunna släcka branden.

– Vi var färdiga på två timmar så det gick bra.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättFilipstadOlyckor och katastroferPeter Karlsson

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.