Hoppa till huvudinnehållet

Sommaren på Kvarnen får F som tema – han sätter ljus på tre Filipstadskonstnärer

Publicerad:
Det är urval ur Nils Johannessons privata konstsamling som visas under årets Sommarutställning. I hemmet finns lokal konst av ytterligare 15 tal konstnärer, vilka härstammar från eller har anknytning till Filipstad.
Det är urval ur Nils Johannessons privata konstsamling som visas under årets Sommarutställning. I hemmet finns lokal konst av ytterligare 15 tal konstnärer, vilka härstammar från eller har anknytning till Filipstad. Foto: Pernilla Möllberg

Under årets sommarutställning visas verk av tre kända Filipstadskonstnärer på Kvarnen. Trions gemensamma nämnare är 1900-talskonst och att deras efternamn börjar på F.

Konstverk ur Nils Johannessons privata samling visas och han ställer även ut sina smideskulpturer. Vernissaget äger rum lördagen den 3 juni.

– Min mor var intresserad av konst och hon kom i kontakt med lokala Filipstadskonstnärer under min uppväxt. Jag har haft förmånen att möta och träffa konstnärerna, se dem i stadsbilden och även fått följa med till deras ateljéer för att se dem arbeta. Konsten har därmed varit närvarande under hela mitt liv, berättar Nils som av naturliga skäl ärvde intresset för konst och även för konstsamlande.

Nils har en väldigt stor samling med konst i sitt hem, det finns verk av 17 Filipstadskonstnärer som pryder väggarna i huset som totalt består av imponerande 11 rum. Till den här aktuella utställningen har Nils valt ut tre av dessa; Thor Fagerkvist, Albin Ferneman samt Helge Frender.

Nils kommer även att ställa ut sin egen konst. Besökarna kommer att kunna få se ett antal av han smidesskulpturer.
Nils kommer även att ställa ut sin egen konst. Besökarna kommer att kunna få se ett antal av han smidesskulpturer. Foto: Pernilla Möllberg

Tre stora F

– Samtliga var verksamma under 1900-talet och jag vurmar verkligen för 1900-talskonsten. Jag tycker om deras konststil och i och med utställningen vill jag att folk ska kunna ta del av deras vackra konst, det blir lätt att de annars faller i glömska, menar Nils.

Lokal konst från 1900-talet visas under årets sommarutställning.
Lokal konst från 1900-talet visas under årets sommarutställning. Foto: Pernilla Möllberg

Både Nils och Janne Samuelsson, som med van hand har hängt utställningen, kan konstatera att många duktiga konstnärer härstammar från Filipstad och att det alltid skapats mycket kultur i kommunen, både vad gäller konst, teater och musik.

– Thor Fagerkvist var från år 1907 bosatt i Persberg, han var utbildad dekorationsmålare och ägnade sig åt kyrkligt monumentalmåleri. Exempel på verk skapade av Fagerkvist är motiv från Nya Testamentet “Golgata” från 1933 i Norra Finskoga kyrka och “Kristi förklaring” från 1933 i Stora KIls kyrka, berättar Nils.

Nils vurmar om 1900-talskonsten och tycker att det är viktigt att lyfta fram lokala konstnärer.
Nils vurmar om 1900-talskonsten och tycker att det är viktigt att lyfta fram lokala konstnärer. Foto: Pernilla Möllberg

Albin Ferneman var Filipstadskonstnären som utbildade sig vid Konsthögskolan, dels i målning men även i etsning. Efter olika studier återvände han till sin hemstad där han drev en färghandel tillsammans med sin bror.

– Han gjorde bland annat träsnitt från Storbrohyttan men även från andra hyttor och bruk. Den tredje konstnären, Helge Frender, kom till Filipstad 1928 och han kom då att lära känna konstnären Thor Fagerkvist. Frender studerade vid konstakademin under åren 1932-1937 och hans målningar kom sedan att präglas av expressionismens färg, förklarar Nils.

– Jag tycker verkligen att det är en fin utställning. Dessa konstnärer från Filipstad tål att lyftas fram och jag hoppas att Filipstadsborna nu tar tillfället i akt att komma och titta på utställningen, säger Janne.

Fagerkvist, Ferneman och Frender är tre Filipstadskonstnärer som ligger NIls varmt om hjärtat.
Fagerkvist, Ferneman och Frender är tre Filipstadskonstnärer som ligger NIls varmt om hjärtat. Foto: Pernilla Möllberg

Nils kommer också att ställa ut sin egen smideskonst och besökarna kommer att få se ett antal av hans stålskulpturer. Årets Sommarutställning har vernissage den 3 juni och pågår fram till den 27 augusti.

Nils ställer ut flertalet av sina smidesskulpturer under utställningen som har vernissage den 3 juni och håller på till den 27 augusti.
Nils ställer ut flertalet av sina smidesskulpturer under utställningen som har vernissage den 3 juni och håller på till den 27 augusti. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

Albin FernemanFilipstadHelge FrenderKonstMuseet Kvarnen galleriNils JohannessonNöje/KulturPersbergSommar 2023StorbrohyttanThor FagerkvistUtställningarVernissager

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.