Hoppa till huvudinnehållet

Björn Sandborgh underhåller i stadsparken: ”Gunde var en fantastisk berättare”

Publicerad:
Björn Sandborgh kommer till Filipstad under nationaldagsfirandet för att bjuda på visor intill Gunde Johansson-statyn.
Björn Sandborgh kommer till Filipstad under nationaldagsfirandet för att bjuda på visor intill Gunde Johansson-statyn. Foto: Lena Richardson

Björn Sandborgh har vid det här laget blivit ett bekant ansikte för de flesta i Värmland. Björn har varit länsråd i Värmlands länslänsstyrelse och även tillförordnad landshövding i Värmlands län mellan åren 2002–2003.

Nu ska han medverka under årets nationaldagsfirande i Filipstad, men inte i egenskap av ämbetsman, utan som vissångare och estradör.

Per-Olov Örtlund från Filipstadsföretag i samverkan är en av de eldsjälar som sedvanligt är med och arrangerar nationaldagsfirandet i Filipstad. Han tycker att det är en fin tradition att anordna underhållningsprogram vid Gundestatyn i stadsparken.

– Som traditionen bjuder, så ska det även i år bli ett underhållningsprogram i Gunde Johanssons anda vid Gundestatyn på 6 juni. Vi tycker att det är viktigt att bredda firandet, och den svenska visskatten har en självklar plats på Sveriges nationaldag. Eftersom Gunde själv står som staty i stadsparken passar det väldigt bra att ha visprogrammen där, säger Per-Olov Örtlund.

Under nationaldagen kommer Gunde Johanssonstatyn att få sällskap av en storpublik i stadsparken i Filipstad.
Under nationaldagen kommer Gunde Johanssonstatyn att få sällskap av en storpublik i stadsparken i Filipstad. Foto: Vega Holmström

Årets artist som underhåller i stadsparken är Björn Sandborgh, som under många år framträtt som vissångare med tonsatta verk av flertalet värmländska poeter. Bland annat har han flera gånger deltagit i visaftnarna på Hagen i Östmark, där han förövrigt har sina rötter.

– I mina egna musikprogram har jag inte framfört så många av Gundes egna visor och tonsättningar. Kanske någon av hans tonsättningar av Dan Anderssons dikter, men jag har först och främst inte varit inriktad på hans visor utan fokuserat på hans berättande. För mig har han betytt mycket som historieberättare, estradör och underhållare. Han var en sådan berättartalang och hade en väldigt slagkraftig humor. Jag gillar hans kvickheter och drastiska vändningar, snabba kommentarer och lite kluriga underfundigheter, förklarar Björn.

Ordförande Frödingsällskapet

Sandborgh berättar att han kanske mest ägnat sig åt den Nykroppabördige diktaren Stig Berg, vars texter Björn själv tonsatt. Men även Oskar Stjerne och naturligtvis skalden Gustaf Fröding, Björn är nämligen ordförande i Frödingsällskapet.

– Jag kommer att framföra ett blandat visprogram med tonsatta dikter av olika värmländska poeter i Gundes anda. Jag kommer kanske spela någon av hans tonsättningar, men framför allt berätta om honom. Jag har ju haft förmånen att träffa Gunde flertalet gånger, så det kan nog bli en och annan historia om det, säger Björn.

Artikeltaggar

Björn SandborghDan AnderssonFilipstadGunde JohanssonMusikNationaldagenÖstmarkPoesiTraditionerVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.