Hoppa till huvudinnehållet

Sverige firade 500 år – mycket glädje när Filipstad bidrog till festligheterna

Publicerad:
Åsa Hååkman Eriksson (S) var på gott humör under nationaldagen.
Åsa Hååkman Eriksson (S) var på gott humör under nationaldagen. Foto: Pernilla Möllberg

Nationaldagen i Filipstad firades under högtidliga former och firandet innehöll både kafferep, visor och Creedence Tribute.

Men också nationaldagstal och som traditionen bjuder; Slottsbrons musikkår.

Värmlands största kafferep blev en välsmakande succé på nationaldagsfirandet i Filipstad. Lottakåren serverade tillsammans med Filipstads lokalpolitiker nationaldagsbakelser, kaffe och saft till den aldrig sinande kön med nationaldagsfirare. Och till publikens stora förtjusning, stod Creedence Tribute på scenen, som spelade alla Creedence Clearwater Revival's stora hits.

Filipstads lokala politiker och Lottakåren ordnade Värmlands största kafferep tillsammans. Marianne Andersson från Filipstads Lottakår och Ann-Charlotte Skalare (L) var i toppform.
Filipstads lokala politiker och Lottakåren ordnade Värmlands största kafferep tillsammans. Marianne Andersson från Filipstads Lottakår och Ann-Charlotte Skalare (L) var i toppform. Foto: Pernilla Möllberg

Marianne Andersson från Lottakåren serverade bakelser på löpande band.

– Det har gått så bra, allt flyter på. Vi har gjort bakelser, gjort i ordning saft och kokat kaffe, säger Marianne. Ann-Charlotte Skalare (L) är på toppenhumör och säger att det har varit en väldigt bra dag.

Moderaterna representerades av Filip Dahlöv (M) som tyckte att det var en mycket trevlig nationaldag. Han konstaterade att folket lade politiken åt sidan en sådan här dag, fikat var viktigare.
Moderaterna representerades av Filip Dahlöv (M) som tyckte att det var en mycket trevlig nationaldag. Han konstaterade att folket lade politiken åt sidan en sådan här dag, fikat var viktigare. Foto: Pernilla Möllberg

Moderaterna var dagen till ära representerade av Filip Dahlöv (M).

– Det här är kul. Folket har dock inte tid att ställa frågor om politik en sådan här dag, det är fikat och kaffet som hägrar, konstaterar Filip Dahlöv.

Även Åsa Hååkman Eriksson (S) hade fullt upp i serveringstältet.

– Jag tycker att dagen har varit helt fantastisk. Det är så roligt att så pass många sluter upp och kommer hit och firar. Att få vara med och fira att Sverige firar 500 år är väldigt stort, och det är fint att vi välkomnar våra nysvenskar och att vi alla kan umgås med varandra, oavsett nationalitet, att vi tillsammans samlas på Sveriges dag, tycker Åsa.

Filipstads lokala politiker och Lottakåren ordnade Värmlands största kafferep tillsammans. Det var en aldrig sinande kö till Värmlands längsta kafferep i Filipstad under nationaldagen.
Filipstads lokala politiker och Lottakåren ordnade Värmlands största kafferep tillsammans. Det var en aldrig sinande kö till Värmlands längsta kafferep i Filipstad under nationaldagen. Foto: Pernilla Möllberg

Nationaldagstal

Värmlands nya länsråd Emma Spak höll årets nationaldagstal och hon tyckte att det var ett ärofullt uppdrag. I sitt tal tog hon bland annat upp att det är fint att Sverige välkomnar nya medborgare på nationaldagen och hon påminde publiken om att det i år är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung.

– Jag blir verkligen inspirerad av ert engagemang här i Filipstad. Ni har firat nationaldagen här länge, det är väl inarbetat och jag beundrar FFIS engagemang och alla andra som hjälpt till med att ordna ett så gediget, fint och blandat program, säger Emma Spak.

Emma Spak höll tal i Filipstad under nationaldagsfirandet. Emma Spak tackas av kommunalrådet Christer Olsson (M).
Emma Spak höll tal i Filipstad under nationaldagsfirandet. Emma Spak tackas av kommunalrådet Christer Olsson (M). Foto: Pernilla Möllberg

Slottsbrons musikkår

Det mest högtidliga inslaget under Nationaldagen var nog ändå Slottsbrons musikkår med dess duktiga drillflickor. De framförde ett blandat program som bestod av Route 66, La Bamba och Nu grönskar det. Traditionsenligt spelade man Nationalsången och Värmlandsvisan, och publiken fick även lyssna till den svängiga Waterloo samt den stämningsfulla När solen färgar juninatten. Naturligtvis avslutades Nationaldagsfirandet med Under blågul fana.

 • Årets Filip blev skidskytten Fabian Hermansson.
  Årets Filip blev skidskytten Fabian Hermansson. Foto: Pernilla Möllberg
 • Filipstads fruntimmersförening delade ut ett stipendium till Ghada Sardini.
  Filipstads fruntimmersförening delade ut ett stipendium till Ghada Sardini. Foto: Pernilla Möllberg
 • Årets Filippa blev Sabina Johansson för sina insatser inom curling i Paralympics.
  Årets Filippa blev Sabina Johansson för sina insatser inom curling i Paralympics. Foto: Pernilla Möllberg
 • Ackepriset gick till Ulf Elmér.
  Ackepriset gick till Ulf Elmér. Foto: Pernilla Möllberg
 • Det var många som ville ha nationaldagsbakelse i Filipstad.
  Det var många som ville ha nationaldagsbakelse i Filipstad. Foto: Pernilla Möllberg
 • Fullt ös blev det från scenen när Creedence Tribute drog igång.
  Fullt ös blev det från scenen när Creedence Tribute drog igång. Foto: Pernilla Möllberg
 • Eldsjälarna från Filipstadsföretag i samverkan var nöjda med evenemanget på stan.
  Eldsjälarna från Filipstadsföretag i samverkan var nöjda med evenemanget på stan. Foto: Pernilla Möllberg
 • Creedence Tribute spelade många av Creedence Clearwater Revivals hits.
  Creedence Tribute spelade många av Creedence Clearwater Revivals hits. Foto: Pernilla Möllberg
 • Slottsbrons musikkår med dess drillflickor gick sedvanligt i parad.
  Slottsbrons musikkår med dess drillflickor gick sedvanligt i parad. Foto: Pernilla Möllberg
 • Filipstads ambassadör Calle Stjernlöf och årets Filippa stipendiat Sabina Johansson var fanbärare.
  Filipstads ambassadör Calle Stjernlöf och årets Filippa stipendiat Sabina Johansson var fanbärare. Foto: Pernilla Möllberg
 • Slottsbrons musikkår och de duktiga drillflickorna framförde ett högtidligt program.
  Slottsbrons musikkår och de duktiga drillflickorna framförde ett högtidligt program. Foto: Pernilla Möllberg
 • Länsråd Emma Spak höll årets nationaldagstal. Hon tyckte att det var väldigt trevligt att delta under Filipstads nationaldagsfirande och hon berömde FFIS och Filipstadsbornas engagemang.
  Länsråd Emma Spak höll årets nationaldagstal. Hon tyckte att det var väldigt trevligt att delta under Filipstads nationaldagsfirande och hon berömde FFIS och Filipstad… Foto: Pernilla Möllberg
 • Emma Spak höll årets nationaldagstal.
  Emma Spak höll årets nationaldagstal. Foto: Pernilla Möllberg
 • Fanan bars av en fanbärare från Lottakåren.
  Fanan bars av en fanbärare från Lottakåren. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonCreedence Clearwater RevivalCreedence TributeEmma SpakFFISFilip DahlövFilipstadHögtiderLottakårenMänskligtMarianne AnderssonModeraternaNationaldagenSlottsbronVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.