Studiebesöket i Norge är ett av flera Region Värmland gjort inför bygget av Nya CSK.
Syftet är att inspireras och lära av andras misstag – och se till att det inte blir för trångt.
– Vi bygger mycket större än det är idag, så det ska räcka till, säger Jessica Bergman, projektchef hälso- och sjukvård.
2036 ska det nya Centralsjukhuset i Karlstad, Nya CSK, stå klart. Och det är den långa tidshorisonten som är en av de stora utmaningarna i projektet.
– Det är därför vi har arbetsgrupper bland personalen som är med i hela processen. Så vi inte gör om misstaget att de bara får tycka till i början, eller i slutet av bygget, och inte hänger med i förändringar som kan bli. Ju tidigare verksamheten kommer med i planeringen desto bättre, säger Jessica Bergman, projektchef hälso- och sjukvård för Nya CSK.
Inspiration som tagits från toppmoderna sjukhuset i Östfold Kalnes i Norge är byggsättet med mottagning och avdelning på samma ställe och ett vertikalt akutflöde från helikopterplattan på taket till alla akutavdelningar samlade i ett hus.
Trångbodda idag
Sjukhusbygget planeras efter flöden och arbetssätt och efter hur vården ser ut om tio år så att ytan i varje hus räcker till.
– Alla avdelningar i sjukhuset upplever att vi är trångbodda. Det beror mer på arbetssätt och hur lokalen är utformad än antal kvadratmeter. Hur stor del av dagen nyttjas ett rum respektive står tomt till exempel.
Nu har projektledningen och verksamhetsrepresentanterna precis avslutat en logistikutredning. Den ska till exempel avgöra hur många AGV-robotar som behövs i Nya CSK.
– Det är inte så enkelt att lösa mellan de olika husen som är en blandning av gamla och helt nya. Vi ska ha det i de hus vi har en vinning av det. I Örebro valde man helt bort AGV-robotarna och byggde ett system i kulvetarna där man kör med truck istället. Det är ett beslut som vi har att ta ställning till.
Krav på lager
Vad gäller lagerhållning i sjukhuset så skiljer det sig från Norge. Här har Socialstyrelsen nyss fått i uppdrag av regeringen, att i samarbete med MSB och försvarsmakten, driftsäkrare sjukhus så att det går att bedriva sjukvård vid höjd beredskap och vid ett krig.
– Det betyder att vi måste ha ett lager på sjukhuset som räcker en månad och för tre månader i närheten av sjukhuset. Så vi kan inte ha det som i Östfold Kalnes.
Även en liknande tvättsug som i Norgesjukhuset ingår i logistikplaneringen. Liksom apparatutrymme och utformning av Iva-rum.
– Allt från hyllorna i medicinskåpen till ventilation och helikopterplattan ska planeras. Så studiebesöken i Norge och Sverige, som Örebro och Malmö – som liknar CSK med en blandning av nya och gamla byggnader, är värdefulla.
Behöver länssjukhusen
I dagsläget är planen att även Arvika och Torsby sjukhus ska vara i full drift som nu.
– Som det är nu behöver vi våra länssjukhus, men specialiseringen kommer att bli på Nya CSK. Och CSK kommer att byggas större än det är idag. Om det blir en omprioritering av vården så vi inte ska ha några slutenvårdsplatser i Arvika och Torsby så håller inte planen för CSK som den ser ut nu. Så vi jobbar med Arvika och Torsby parallellt med Nya CSK i projektet.
Näst på tur att byggas i det stora CSK-projektet är hus 14, den västra paviljongen på personalparkeringen vid akuten. Ett modulhus där administration, omklädning och medicinteknik flyttar in så att nuvarande modulhus, bakom patienthotellet, kan rivas. Den flytten sker i februari–mars nästa år.
Först då börjar bygget av det helt nya mottagningshuset.
– Den största farhågan är omflyttning och rivning under pågående verksamhet. Det blir roligast när vi väl börjar bygga nytt, säger Jessica Bergman.