Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: Kommunen blöder - inomhustemperatur sänks - se alla besparingsåtgärder

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Kommunstyrelsen i Hällefors kommun.
Kommunstyrelsen i Hällefors kommun. Foto: Göran Persson

Hällefors kommun beräknas göra ett underskott med totalt 16,4 miljoner kronor i år.

Nu har en intern åtgärdsplan tagits fram för att försöka bromsa kostnaderna. En åtgärd är att sänka inomhustemperaturen med en grad, vilket kan innebär att personal kommer att frysa.

Under kommunstyrelsens sammanträde på tisdagen godkändes stora delar av förslaget till intern åtgärdsplan. Kommunförvaltningen får i uppdrag att presentera de beslutade översynsuppdragen skriftligen senast till kommunstyrelsens sammanträde den 19 december 2023.

Politikerna var dock inte helt överens med förvaltningen om vilka förslag som är lämpliga att genomföra.

Eget yrkande

Moderaterna, Centerpartiet och Grythyttelistan yrkade på ett eget förslag, som Sverigedemokraterna valde att rösta för, och som klubbades igenom. Partierna yrkade på att ta bort följande besparingsförslag: 18) Inte spruta snö på Hurtigtorpet, 20)”Satsning på evenemang”, 48) AME samordnare, 50) Borttag av mjölk som måltidsdryck inom pedagogiska verksamheten, 51) Minskat svenskt inköp av livsmedel, 53) Riva delar av paviljong Hällevi idrottsplats, 54) Riva utbyggnad kommunförrådet, 63) Sänkt friskvårdsbidrag från 1300 kr till 1000 kr.

– Punkt 53 och 54 kan vi flytta ett år framåt, förklarade Cecilia Albertsson (M).

Cecilia Albertsson (M) är kommunstyrelsens ordförande.
Cecilia Albertsson (M) är kommunstyrelsens ordförande. Foto: Göran Persson

Ville stryka

Vänsterpartiet yrkade på att följande besparingsförslag skulle strykas: 49) Förändring av tjänst inom måltidsverksamheten, 50) Borttag av mjölk som måltidsdryck inom pedagogiska verksamheten, 51) Minskat svenskt inköp av livsmedel.

Dessutom yrkade Vänsterpartiet på att följande förslag skulle skjutas framåt i tiden:

53) Riva delar av paviljong Hällevi idrottsplats, 54) Riva utbyggnad kommunförrådet.

Katja Ollila (V) framhöll vikten av att inte minska på inköpen av svenskt livsmedel, bland annat eftersom det skulle få en påverkan på beredskapen att kunna försörja den egna befolkningen.

Katja Ollila (V) framhöll vikten av att inte minska på inköpen av svenskt livsmedel.
Katja Ollila (V) framhöll vikten av att inte minska på inköpen av svenskt livsmedel. Foto: Göran Persson

Allan Myrtenkvist (S) yrkade avslag på punkten gällande att inte spruta konstsnö på Hurtigtorpet, 11) lärartjänst vux SFI, 18) snö hurtigtorpet, 31) modersmålslärare förskolan, 36) lärartjänst SFI, 50) borttag av mjölk, 51) svenskt kött, 63) sänkt friskvårdsbidrag från 1 300 kronor till 1000 kronor.

När det gällde punkt 53) riva delar av paviljong Hällevi idrottsplats och punkt 54) riva utbyggnad kommunförrådet så yrkade han på att rivningen ska skjutas upp ett år.

Minskar kostnaderna

För innevarande år föreslår förvaltningen åtgärder som minskar kostnaderna med 5,6 miljoner kronor, vilket gör att kommunens befarade underskott för år 2023 - exklusive jämförelsestörande poster - kan minskas från ett underskott på -7,9 miljoner kronor till -2,3 miljoner kronor.

Redan i år ska flera besparingsåtgärder göras med effekt enbart för år 2023:

1. Kulturarragemangsmedel= 30 000 kronor

2. Allmänna besparingar som begränsning av inköp/konferenser/utbildningar = 20 000 kronor

3. Kommunstyrelsens strategimedel = 299 000 kronor

4. Kommunstyrelsens bidragskonto = 85 000 kronor

5. IT-pedagog i förskolan= 200 000 kronor

6. Elevassistent grundskolan= 77 000 kronor

7. Lärartjänst grundskolan = 103 000 kronor

8. Tjänst för finskt modersmål= 22 000 kronor

9. Lärartjänst IM-programmet= 390 000 kronor

10. Lärartjänst vuxenutbildningen tjänstledighet= 180 000 kronor

11. Lärartjänst vuxenutbildningen= 60 000 kronor

12. Resurs på Lärcentra= 335 000 kronor

13. Vakant kuratortjänst 4 månader= 236 000 kronor

14. Vakant arbetsterapeut= 300 000 kronor

15. Chefsutbildningar= 50 000 kronor

16. IT-utbildningar= 30 000 kronor

17. Sänkning av inomhustemperatur= 93 000 kronor

Längre sikt

Exempel på åtgärder på längre sikt är att antalet företagsfrukostar minskas ned till fyra stycken per år istället för tio stycken. Varje företagsfrukost kostar 3 000 - 5 000 kronor i form av frukost och hyra av lokal.

Det ska även göras en översyn av barnomsorg på obekväm arbetstid. Därför kan tillgänglighet till omsorg på obekväm arbetstid minska.

Det ska även tydliggöras, i nytt avtal med Hällefors ishockeyklubb, under vilken period som det får vara is i ishallen. I snitt drar anläggningen drygt 60 000 KWh/månad under högsäsong. Det är oklart hur mycket solcellerna på badhuset kan generera till anläggningen eftersom dessa ännu inte tagits i drift. Därför menar man att effekten bör följas upp och utvärderas under hösten.

Planerna på samlingslokaler för motorburen ungdom blir det inte heller något av.

Det ska även göras en översyn av folkbiblioteket i Grythyttan.

En annan åtgärd är en försäljning av Björskogsnäs. Den beräknade årliga besparingen om 145 000 kr per år avser endast dagens driftkostnader och inte kapitalkostnader för kommande nödvändiga renoveringar av byggnaderna.

Detta är bara några exempel på åtgärder som ska vidtas på längre sikt.

Artikeltaggar

Cecilia AlbertssonCenterpartietEkonomiFörvaltningGrythyttelistanHurtigtorpetHälleforsKommunstyrelsenModeraternaVuxenutbildningenVänsterpartietÅtgärder

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.