Hoppa till huvudinnehållet

Futurismen har intagit Filipstad – åtta verk pryder stadsparken

Publicerad:
Nils Johannesson har hittat en sittplats vid skulpturen Fantasiblomma.
Nils Johannesson har hittat en sittplats vid skulpturen Fantasiblomma. Foto: Filip Kowalski

Filipstad har fått ett futuristiskt utseende, i alla fall kring områdena vid stadsparken och Monitorholmen.

Det är konstnären Nils Johannesson som ställer ut åtta skulpturer i rostfritt stål och utställningen har fått positiv respons, både från kommunen och dess invånare.

Utställningen består av åtta stora skulpturer i rostfritt stål och konstverken står placerade i områdena kring stadsparken och Monitorholmen. Konstnären själv, Nils Johannesson, är mycket nöjd över hur utställningen blev, och näst intill överväldigad över det positiva gensvar han fått.

– Jag har jobbat med de här verken av och till i cirka fem-sex år. De har stått på min trädgård, som för övrigt agerar utomhusateljé. Jag ställer för närvarande ut delar ur min privata konstsamling på museet Kvarnen, och i samband med den utställningen tänkte jag att, är jag bara frisk och vid god vigör skulle jag vilja ställa ut de åtta skulpturerna i stadsparken, säger Nils.

Skulpturen Solen sprider värme mitt på Monitorholmen.
Skulpturen Solen sprider värme mitt på Monitorholmen. Foto: Filip Kowalski

Eftersom han tidigare haft kontakt med Jan Fröding, Inger Nilsson och Hasse Nordlund växte idén sakteliga fram om en utomhusutställning. Jan Fröding tog sedan kontakt med gatuchefen Roger Danielsson, som i sin tur ställde sig positiv till projektet.

– Jag fantiserade för mig själv var jag skulle vilja placera konstverken, och redan från första stund blev jag positivt bemött från kommunens håll. Till exempel förfarandet med verket “Livets labyrint” som är placerad ute på piren. Jag tänkte att det går de väl aldrig med på, det är väl omöjligt att frakta skulpturen dit. Men sagt och gjort, en kran ordnades fram, fästen byggdes och nu står verket på piren, berättar Nils.

Edens lustgård

På själva Monitorholmen står sex skulpturer placerade. Det är Vågornas öga, Solen, Fantasiblomma, Vakt, Sender and receiver och Tidvatten. Ett annat verk heter Edens lustgård som står placerat några meter från Gunde Johansson-statyn.

– När jag skapade skulpturen gick mina tankar just till Edens lustgård, jag tänkte på ormen, äpplet, bladen. Idén till ett verk växer ju fram allt eftersom. Själva skapandet kanske sedan tar alltifrån några veckor till någon månad, men under vinterhalvåret så står det stilla. Jag känner att jag vill vara utomhus i min gemytliga utomhusateljé när jag skapar, förklarar Nils.

Han fortsätter:

– Det positiva bemötandet och den fina responsen jag fått under resans gång, har resulterat i att jag fått ytterligare inspiration till att göra fler skulpturer. Visst mår jag bra när jag får höra att folk tycker att det är fint det man åstadkommit, det går ju inte att sticka under stol med, poängterar Nils.

Skulpturerna har fått en fin plats på Monitorholmen under sommaren.
Skulpturerna har fått en fin plats på Monitorholmen under sommaren. Foto: Filip Kowalski

Konstnärlig trädgård

I egenskap av årets kulturstipendiat har konstnären fått många positiva kommentarer, både via Facebook och personer som promenerar förbi hans hem, vilket ligger precis i anslutning till strandpromenaden. I Nils trädgård finns flertalet spännande och vackra skulpturer och många förbipasserande stannar till för att förundrat beskåda hans konstverk.

– Det är många som passerar mitt hem då de är ute på promenad, de stannar till, de pratar med mig och frågar om verken. Många tycker att skulpturerna är fina, och självklart blir jag glad i hjärtat över det, erkänner han.

 • Livets labyrint har fått en fin plats i Skillerälven.
  Livets labyrint har fått en fin plats i Skillerälven. Foto: Filip Kowalski
 • Nils Johannesson vid skulpturen Sender and receiver.
  Nils Johannesson vid skulpturen Sender and receiver. Foto: Filip Kowalski
 • Ormen från Edens lustgård kikar fram.
  Ormen från Edens lustgård kikar fram. Foto: Filip Kowalski
 • Skulpturen Tidvatten ger en tredimensionell effekt.
  Skulpturen Tidvatten ger en tredimensionell effekt. Foto: Filip Kowalski
 • Här står Nils Johannesson vid skulpturen Vågornas öga.
  Här står Nils Johannesson vid skulpturen Vågornas öga. Foto: Filip Kowalski
 • Skulpturen Vakt håller ställningarna på Monitorholmen.
  Skulpturen Vakt håller ställningarna på Monitorholmen. Foto: Filip Kowalski

En dam som ofta promenerar förbi Nils hem stannar alltid upp för att beundra den så rikt utsmyckade trädgården. Hon påstår även att Nils Johannessons skulpturer samt hans spännande och annorlunda trädgård, faktiskt är anledningen till att hon inte flyttat från Filipstad. Ett tämligen gott betyg för konstnären, med beröm godkänt.

– Det är ännu inte bestämt hur länge verken kommer att pryda stadsparken och Monitorholmen, men i alla fall så länge som sommarutställningen på Kvarnen pågår. Sedan får vi se vad som händer, säger Nils.

Artikeltaggar

FacebookFilipstadKonstNils JohannessonSkulpturerSommar 2023TrädgårdUtställningar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.