Hoppa till huvudinnehållet

Alla ni som tänkt åka till badplatsen för att bajsa på stranden – håll er!

Publicerad:
Här är ett exempel på ett dåligt ställe att bajsa. Foto: Charlotte Ferneman

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Ibland undrar man lite hur folk tänker. En kollega listade ett antal badplatser som tips på var man kan doppa fötterna i sommar. Inte anade jag att hen också skulle inspirera till en bajsodyssé.

En läsare hörde av sig och var orolig över hur stranden skulle påverkas av att andra människor skulle hitta dit.

De kan ju skräpa ner, slänga blöjor, kissa i buskar och bajsa på stranden.

Om ni känner att tarmen aktiveras av bad eller simning kan det vara klokt att välja en strand som har toa eller i alla fall dass. Bara för säkerhets skull.

Här nånstans blev jag lite fundersam. Jag tänkte tillbaka på mina erfarenheter från diverse olika stränder. Jag försökte komma på om just bajs på stranden varit ett återkommande problem.

Kanadagäss.

Det är så nära jag kan komma. En gång kom vi till en strand som var helt nedlusad med bajs från just kanadagäss. Det var inte jättemysigt.

Men något människobajs-inferno har jag inte sett. Men vem vet? Vid de lugnaste vatten kanske?

Är de som bor i Filipstads kommun mer benägna att lätta på badkläderna och lägga kabel på stranden?

Så för att vara sådär alldeles jättetydlig vill jag nu, å alla oss på FT:s vägnar, tydligt uppmana alla att inte bajsa på stranden. Inte på någon strand. Inte ens vid en närliggande grillplats eller gångstig, eller en rastplats, eller parkering.

I de flesta moderna samhällen anses det nämligen som en smula ofint att sprida sina fekalier där andra kan råka ut för dem. Även vid badplatser.

Har vi varit tydliga här?

Om ni känner att tarmen aktiveras av bad eller simning kan det vara klokt att välja en strand som har toa eller i alla fall dass. Bara för säkerhets skull. Man vill ju inte vara den som sabbar stämningen liksom.

Det finns så klart andra ställen som inte heller lämpar sig för okontrollerad tarmtömning. Gräsmattor. Rondeller. Parkeringsplatser.

På det hela taget vill vi på FT verkligen ta vårt samhällsansvar här. Bajsa bara där man ska bajsa. Är man jätteliten eller skröplig på nåt sätt kan man kanske ha blöja, den kan man inte heller strö omkring sig.

Hoppas att budskapet går fram här. Vi vill verkligen inte bidra till att sätta Filipstad på kartan som Sveriges bajshuvudstad. Det är tveksamt om turisttjänstepersonerna skulle uppskatta det.

Men om man har ett stort intresse av just bajs vill jag passa på att slå ett slag för appen Poopmap.

Där kan man lägga in sina favoritbajsplatser och sätta betyg. Man kan också följa andras bajsäventyr. En helt ny – och brun – värld öppnar sig. I telefonen. Inte på stranden. Det är viktigt.

Men tolka det inte som att man får bajsa på telefonen för det har jag inte sagt. Verkligen inte. Det är skitviktigt.

Bajsmarodör lämnade korv i toapapperspaket – kördes över med gräsklippare

Artikeltaggar

ApparBadanläggningarBadplatserFilipstadFilipstads kommunVäder