Hoppa till huvudinnehållet

Här kan alla semesterfirare få tips om sommarens upplevelser

Publicerad:
I sommar kommer alla turister kunna få svar på sina frågor hos Filipstads turistbyrå. Besökarna som kommer dit kommer att mötas av Magdalena Kotikangas (till vänster) och kommunens turismsamordnare Klara Thorell.
I sommar kommer alla turister kunna få svar på sina frågor hos Filipstads turistbyrå. Besökarna som kommer dit kommer att mötas av Magdalena Kotikangas (till vänster) och kommunens turismsamordnare Klara Thorell. Foto: Filip Kowalski

Upplevelserna är många att fånga i Filipstads kommun under sommaren.

På turistbyrån i Filipstad står Magdalena Kotikangas och kommunens turismsamordnare Klara Thorell redo att möta semester- och hemesterfirare och svara på frågor och komma med tips.

Klara Thorell är på väg att gå in i sin tredje sommar som turismsamordnare i Filipstads kommun. Under sina år i tjänsten har hon hunnit att samla på sig många erfarenheter, fått se och uppleva mycket och mött många turister.

Hon kommer att försöka att svara på alla frågor som kommer in till turistbyrån, men i år är det även tänkt att det ska finnas en särskild inriktning att jobba med.

– Den här sommaren kommer vi att vara inriktade mot mineral och försöka att lyfta det. Vi ska försöka att lyfta den mineralrikedom som finns och våra olika besöksmål, säger hon.

Är det kopplat till kommunens nya grafiska profil där mineral är ett tema?

– Det är kopplat till allt egentligen, så det känns givet att lyfta det. Vi har till exempel jobbat med att göra en digital guidning på Hornkullen. Den är klar nu och redo att sättas upp med qr-koder. Det här kommer att underlätta mycket för guidningarna. Det kommer hållas (fysiska) guidningar i juli och augusti under lördagar och söndagar. De digitala guidningarna blir ett komplement att ha när det inte är öppet, de kommer att vara tillgängliga året om.

Nyrustad led

Turismverksamheten i Hornkullen låg nere några år, men har fått ett uppsving.

– Även vandringsleden som går runt Hornkullen, Kroppaslingan, är värd ett besök. Den är nyrustad och jättefin. Kroppa IF har gjort allt jobb och så har kommunen hjälpt till med lite material. Det har gjorts med bidrag från Skogsstyrelsen.

Klara Thorell ser tillsammans med Magdalena Kotikangas fram mot sommaren och att få möta alla semester- och hemesterfirare.

Vilken är den vanligaste frågan som ni brukar få på turistbyrån?

– Det är nog ”vad ska jag göra i Filipstad idag?”. Vi brukar då försöka fråga om vad man gillar att göra, är det upplevelser inom kultur, historia, natur eller äventyr? Utifrån det kan man ge olika svar. Det finns ju museer att besöka, liksom alla naturreservat.

Häftigt för alla

En natur- och kulturupplevelse som Klara Thorell gärna tipsar om är ett besök på Högbergsfältet i Persberg.

– Det är ju väldigt bra för barn, det kan ju vara spännande om fåren är ute och går och så kan man bada och grilla (när det inte är eldningsförbud i skog och mark) och gå in i Tilas stoll – det är häftigt för ung som äldre, säger hon.

I ditt uppdrag som turismsamordnare har du fått se och uppleva många besöksmål. Finns det något av besöksmålen som har överraskat dig?

– När jag gick in i Lesjöfors museum fick jag en wow-känsla. Det fanns så mycket att se. Visst hade man fått höra innan att det skulle vara jättefint och häftigt, men att det skulle vara så välgjort fick mig att inse att det här är en riktig pärla. Om man gillar museer, åk dit!

Klara Thorell fortsätter:

– Även Ferlinmuseet (Museet Kvarnen) i Filipstad är jätteväl byggt. Det liknar Lesjöfors museum lite grand, även om det inte är lika stort.

Hon ser själv fram mot att få ta del av sommarutställningen på Museet Kvarnen där Nils Johannesson visar en del av sin privata samling med Filipstadskonstnärer. Hon tycker också att alla borde passa på att se hans egna skulpturer som finns i Filipstads centrum, bland annat på och kring Monitorholmen.

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunHögbergsfältetKroppa IFLesjöfors museumNaturNaturreservatNils JohannessonSemesterSkogsstyrelsenSkulpturerSommar 2023Turism

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.