Hoppa till huvudinnehållet

Kommunens ord på hemsidan är rent trams – den bryr sig inte om personalen

Publicerad:
Insändarskribenten konstaterar att kommunledningen inte bryr sig om sin personal.
Insändarskribenten konstaterar att kommunledningen inte bryr sig om sin personal. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det pratas ofta inom skolvärlden om vilken grad av behöriga lärare man har, där man eftersträvar en så hög nivå som möjligt.

Som legitimerad behörig lärare på den Kommunala Vuxenutbildningen i Filipstad kan jag inte säga att man på något sätt har något intresse för sådant i Filipstad. Det verkar i stället alltmer klart att det råder ett stort förakt mot utbildning i kommunen, som framför allt har riktat sig mot Vuxenutbildningen.

Jag har aldrig tidigare varit med om ett sådant behandlande från en huvudman, där politiker och tjänstemän systematiskt har ljugit om, ignorerat och spottat på sina arbetare. Jag söker sedan tidigare jobb i andra kommuner som så många andra gör och har gjort bland mina nuvarande och tidigare lärarkollegor.

I Kommunfullmäktige den 16:e maj sa Eva Närvä Eickenrodt följande:

Får vi ett bättre resultat kommer det på sikt att kosta betydligt mindre än att vi fortsätter att trampa i gamla hjulspår som inte har gett särskilt goda resultat. Det är både ett slöseri med människors tid, engagemang och vilja och möjligheter att komma in i samhället, men också slöseri med lärartjänster. Hur känner man sig som lärare om man aldrig får i gång de elever jag har inte når våra kunskapskrav som är ställda?

De ”gamla hjulspåren” som Eva nämner har inte dåliga resultat, trots lögnerna om det. Och om Eva är så bekymrad över hur det känns för lärarna i detta system, varför tar hon sig inte tid att komma på ett verksamhetsbesök för att få reda på hur lärarna tycker och känner? Kommunstyrelsens ordförande Christer Olsson har ljugit i radio om att ha varit på besök.

Som lärare på den kommunala vuxenutbildningen kan jag svara på Eva Närvä Eickenrodts fråga om hur det känns som lärare. Det känns som att det som kommunen skriver på sin hemsida, nämligen att ”Filipstads kommun som arbetsgivare satsar på sin personal” bara är rent trams. Det känns som att de styrande inte bryr sig det minsta om sin personal när man är villiga att fara med lögner och andra oegentligheter i jakt på sina politiska mål. Hade man haft någon anständighet alls hade man till exempel ställt sig frågan om Vuxenutbildningen verkligen ”bara kostar kommunen en massa pengar”, när faktum är att statsbidragen som man får för yrkesutbildningar och yrkeskombinationsutbildningar gör att Vuxenutbildningen inte kostar kommunen något alls.

Jag känner många legitimerade lärare, och jag kommer inte att tipsa dem om Filipstad, tvärtom kommer jag att råda dem att hålla sig borta från Filipstad. Såvida de inte skulle föredra att ha en huvudman som behandlar dem som skit.

Legitimerad lärare som vill bort från Filipstad

Artikeltaggar

Christer OlssonFilipstadFilipstads kommunLärareSkola och utbildningVuxenutbildningen