Hoppa till huvudinnehållet

Beslutet är taget – nu ska vuxenutbildningen omorganiseras

Publicerad:
Reporter Pernilla Möllberg
Pernilla Möllberg
pernilla.mollberg@filipstadstidning.se
Åsa Hååkman Eriksson (S) och hennes partikamrater hade hoppats på att få en redovisning för hur mycket det skulle kosta skattebetalarna att organisera om Vuxenutbildningen och AIE, men fick inget gehör för sin önskan.
Åsa Hååkman Eriksson (S) och hennes partikamrater hade hoppats på att få en redovisning för hur mycket det skulle kosta skattebetalarna att organisera om Vuxenutbildningen och AIE, men fick inget gehör för sin önskan. Foto: Göran Persson

Under torsdagen var en av de mest omdebatterade punkterna på kommunfullmäktiges dagordning i Filipstad utredningen om avveckling av den kommunala vuxenutbildningen.

Beslutet togs som i praktiken innebär en omorganisation av verksamheterna, vilka kommer att ligga under socialnämndens respektive barn- och utbildningsnämndens ansvarsområden.

Socialdemokraterna la ner sida röster i beslutet, eftersom partiet ansåg att underlaget för beslutet var bristfälligt.

Kommunfullmäktige föreslogs besluta att arbetsmarknads- och integrationsenheten, AIE, samt vuxenutbildningen upphör när föreslagna omställningar är genomförda. Det kommer att innebära att den del av vuxenutbildningen som föreslås vara kvar organiseras inom barn- och utbildningsnämnden, AIE organiseras inom socialnämnden och näringslivskontoret kommer fortsatt att organiseras under kommunstyrelsen med kommundirektören som närmsta chef.

Vidare ska SFI läggas ut på extern aktör, förslagsvis genom att i första hand undersöka Folkhögskolan i Molkoms filial i Filipstad, om de har möjligheter till att utföra detta inom ramen av ett samverkansavtal. Grundläggande och gymnasial vuxenutbildning läggs helt ut på extern aktör, yrkesutbildningar och yrkesutbildningar i kombination avslutas med undantag för vårdutbildningen samt anpassad utbildning för vuxna behålls i egen regi. Elever inom yrkesvux samt SFI ska dock få möjlighet att slutföra den kurs de är inskrivna i.

Valde att avstå

Johan Larsson (S), Marina Eriksson (S), Per Granfelt (S), Lena Andersson Dahlberg (S) och Åsa Hååkman Eriksson (S) deltog inte i beslutet. Åsa Hååkman Eriksson förklarar varför:

– Eftersom vi inte fick en ordentlig ekonomisk konsekvensanalys, så är det ju svårt att ta ställning. Man säger bara att man ska göra rätt insatser. Det är ju av största vikt att man vet vad det kostar, att man har styrning och kontroll även om man skulle lämna över verksamheten till annan aktör.

Och fortsätter:

– Nu får vi se hur det går med Gåsgruvan, det kanske kommer personer som är i behov av att studera på vuxenutbildning, då är det av största vikt att vi har en fungerande utbildning. Vi tycker inte att vi har fått det vi efterfrågar och därför kunde vi inte ta ställning, meddelar Åsa Hååkman Eriksson.

Ann-Charlott Skalare (L) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag.
Ann-Charlott Skalare (L) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag. Foto: Filip Kowalski

Ann-Charlotte Skalare (L) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag.

– Jag tycker att det är bra att vi ser förändring och att vi ser framåt med komvux och SFI. Det är en förändring och förbättring vi behöver, säger Skalare.

Missförstått förslag

Patrik Fornander (M) såg fram emot att ta beslutet och att man i barn-och utbildningsnämnden nu får ansvara för den här utbildningen.

– Precis som vi har ansvar för utbildningen för de unga, så kommer vi att ta oss an den här uppgiften och se över vilken vuxenutbildning som behövs i kommunen, både vad gäller SFI och vuxenutbildningen, säger Fornander som anser att det aktuella ärendet har kantats av både missförstånd och misstolkningar.

Han menade att det är i nuläget svårt att förutse vad den exakta kostnaden kommer att bli, eftersom man i nuläget inte riktigt vet hur gymnasiet kommer att se ut.

Även Johnny Grahn (SD) sällade sig till dem som yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag.

Christer Olsson (M) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag.

– Det är dags att starta upp det här arbetet för att göra den här omorganisationen. Dock handlar det inte om avveckling som en del felaktigt går ut och säger, utan det handlar om om en omorganisation. Jag vill verkligen poängtera det. Det är lagstadgat att man ska bedriva SFI-verksamhet, och det ska vi självklart också göra. Det gäller även komvux, vi ska bara göra det på ett annat sätt än vad vi gjort tidigare, säger Christer Olsson.

Och tillägger:

– Det är av största vikt att de utbildningar vi erbjuder också matchar arbetsmarknandens behov. Det är ju också väldigt viktigt att jobba för att få sin egen försörjning. Om man inte har ett arbete så måste man vara beredd att flytta på sig. AIE ska senast den 31 augusti vara överflyttat till socialnämnden, kommundirektören ska senast den 31 augusti vara näringslivskontorets närmsta chef samt organisationsförändringarna vad gäller SFI och komvux ska vara klara senast den 1 januari 2024.

Artikeltaggar

AIEChrister OlssonFilipstadJohan LarssonJohnny GrahnKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMolkomPatrik FornanderPolitikSverigedemokraternaUtbildningVuxenutbildningenÅsa Hååkman Eriksson

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.