Hoppa till huvudinnehållet

Civilförsvaret gläds åt trenden – intresset för hemberedskap ökar

Publicerad:
Civilförsvarsförbundet kommer att delta på Föreningsdagen i Filipstad för att informera om hur man kan förbereda sig för en kris. Börje Bergman har varit instruktör i 20 år inom civilförsvar.
Civilförsvarsförbundet kommer att delta på Föreningsdagen i Filipstad för att informera om hur man kan förbereda sig för en kris. Börje Bergman har varit instruktör i 20 år inom civilförsvar. Foto: Filip Kowalski

Civilförsvarsförbundet är en frivillig försvarsorganisation med siktet inställt på säkerhet både till vardags och vid kriser i samhället.

På Föreningsdagen i Filipstad den 22 juli kommer representanter från förbundet att informera om deras verksamhet.

Under Filibjurveckan i Filipstad kommer det att arrangeras en föreningsdag, där Filipstads föreningar visar och informerar om deras respektive verksamheter. Civilförsvarsförbundet kommer att vara på plats för att informera Filipstadsborna om att hemberedskap är rätt så bra att ha i dessa tider. Börje Bergman är en erfaren instruktör inom civilförsvaret.

– Vi kommer att vara på plats för att visa vårt utbildningsmaterial och berätta om den så viktiga hemberedskapen som alla måste ha, samt berätta om vår frivilliga resursgrupp som är under uppbyggnad i Filipstad och Storfors. Det är tänkt att det ska vara en extra grupp som hjälper kommunen i krissituationer och kommer att agera som en förstärkningsgrupp, berättar Börje.

Civilförsvarsförbundet kommer även att hålla en utbildning i höst och då kan folk från hela Värmland anmäla sig. Börje förklarar att om det skulle inträffa en skogsbrand så måste det finnas frivilliga till hands för att hjälpa brandkåren.

– Vi är ju inga utbildade brandmän så vi får ju inte vara med och släcka elden. Däremot så kan vi serva brandmännen med till exempel mat och vatten. Vi ska vara en resurs och en hjälpande hand till olika samhällsfunktioner som behöver extra hjälp i händelse av en kris. Kriget i Ukraina har gjort att folk har fått upp ögonen, och det var behövligt. Många har den tankegången att det här fixar kommunen, överlag har man ett alldeles för stort förtroende för kommunen. Vi behöver hjälpas åt allihop i en krissituation, poängterar Börje.

Och fortsätter:

– Förr i världen var man mycket mer rustad och förberedd, nu har många gått och blivit bortskämda. Finns det ingen ström så fungerar inte samhällsfunktionerna, vårt digitala samhälle är alltför känsligt. Skulle till exempel en brand uppstå i en transformator så blir konsekvenserna katastrofala. Vi är alla skyldiga att ha en en hemberedskap, är vi fler som hjälps åt och om var och en bidrar med sin specialkompetens, så blir vi tillsammans en stark homogen grupp, förklarar Börje som anser att de på landsbygden är mer förberedda än stadsbor.

Exempel på bra att ha-saker hemma för att vara förberedd om krisen kommer.
Exempel på bra att ha-saker hemma för att vara förberedd om krisen kommer. Foto: Tommy Lofgren

Anmälan möjlig

Börje Bergman har varit instruktör och utbildat folk i civilförsvar i över 20 år.

– Vi tillhör Civilförsvarsförening Mitt Värmland och är man intresserad av att gå med i Civilförsvarsförbundet eller FRG (Frivilliga Resursgruppen), så är det bara att gå in på vår hemsida och anmäla sig. På Föreningsdagen i Filipstad kommer Ulf Fredriksson att vara på plats, även han har varit instruktör i många år inom Civilförsvarsförbundet. Vi har haft många kurser tillsammans genom åren, säger Börje Bergman som hoppas på stort intresse i Filipstad.

Artikeltaggar

BränderCivilförsvarsförbundetFilibjurveckanFilipstadKurserSamhälleStorforsUtbildningVärmlands länVatten

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.