Hoppa till huvudinnehållet

Kalvdans och knattejogg – allt får plats under Persbergsdagen

Publicerad:
Det är eldsjälarna i föreningen Vi i Persberg som arrangerar Persbergsdagen som äger rum lördagen den 8 juli på Yngsvallen. Från vänster Kjell-Arne Adolphzon, Hacke Juvél, Petra Jonasson, Göran Törnkvist, Torbjörn Nordwall och Birgitta Juvél. Foto: Pernilla Möllberg

Småländsk ostkaka, kalvdans och sylt, varvas med Megatrack och knattejogg. Det är några av ingredienserna som ingår i årets upplaga av Persbergsdagen.

– Alla barnens aktiviteter är gratis, säger Petra Jonasson, medlem i föreningen Vi i Persberg som arrangerar det familjära evenemanget.

Den årliga Persbergsdagen närmar sig med stormsteg och vid Yngsvallen är några eldsjälar från föreningen Vi i Persberg samlade. Det är Hans-Olof ”Hacke” Juvél, Göran Törnkvist, Torbjörn Nordwall och ordföranden i föreningen Kjell-Arne Adolpzon, som är på plats för att göra de sista förberedelserna.

Föreningen vi i Persberg har skapat ett mindre bygdemuseum i lokalen vid Yngsvallen. Från vänster Hacke Juvél, Göran Törnkvist, Torbjörn Nordwall och Kjell-Arne Adolphzon.
Föreningen vi i Persberg har skapat ett mindre bygdemuseum i lokalen vid Yngsvallen. Från vänster Hacke Juvél, Göran Törnkvist, Torbjörn Nordwall och Kjell-Arne Adolphzon. Foto: Pernilla Möllberg

I lokalen förevisar Hacke allehanda gamla grejer som härrör från bygdens svunna tider.

– Det har varit näst intill omöjligt att få tag på en lokal i Persberg som rymmer alla gamla saker vi har. Dels är det saker som jag ha samlat, folk skänker grejer och en del saker vet jag inte ens var de kommer ifrån. Vi kunde ha haft ett unikt museum med både borrmaskiner och andra gamla maskiner uppställda som man använde inom gruvnäringen, likt det i Nordmark, säger Hacke.

Och fortsätter:

– Jag är glad över att de har möjlighet i Nordmark att ha det fina museet, men tycker samtidigt att det är synd att inte Persberg har samma möjligheter. Så med de grejer som fick plats här i lokalen vid Yngsvallen, har vi i alla fall gjort vad vi kunnat för att skapa ett mindre bygdemuseum, förklarar Hacke.

Lång tradition

Petra Jonasson och Birgitta Juvél är också med i styrelsen och de berättar att Persbergsdagen har många år på nacken.

–Vi har arrangerat dagen alltsedan 1980-talet i olika konstellationer och former. Först var det Byalaget som stod som arrangör, men sedan bildades föreningen Vi i Persberg i mitten på 1990-talet, berättar Birgitta och Petra tillägger att det här jippot gör att Persbergsbygden onekligen lever upp.

En god tradition som de hade i flera år, var att servera jordgubbstårta.

– Men det var inte vilken tårta som helst, den var cirka sju meter lång. Tyvärr blir det ingen tårta i år, men vi har korvförsäljning och så är caféverksamheten öppen, berättar Petra.

Efter att ha haft ett uppehåll med Persbergsdagen under några år, så firades den regelrätt ifjol. Birgitta berättar att det finns många höjdpunkter för barnen att se fram emot.

– Vi har luftlek och det är något som jag verkligen brinner för. Den uppblåsbara hinderbanan kallad Megatrack är mycket uppskattad. Till den programpunkten så har vi blivit sponsrade av Filipstads kommun, vilket vi är väldigt tacksamma över, säger Birgitta.

En hoppborg, Interactiv arena och Casting är fler happenings under dagen och samtliga aktiviteter är gratis för barnen. Det blir även Knattejogg, som också är gratis, och alla som deltar får pris, men vad priserna består av avslöjar de hemliga damerna däremot inte. Dessutom kan man gissa vikten på en sten, och även i den grenen kan man också få pris om man är riktigt duktig med ögonmåttet.

Knallemarknad

Det finns möjlighet till att fynda på Persbergsdagen. Både en loppis och flertalet knallar kommer att vara på plats.

– Än så länge så är sju stycken knallar anmälda. Det finns allehanda godsaker att välja bland, både traditionellt marknadsgodis och ”Sötisar”, alltså praliner. Vi har en knalle som säljer matbröd, kakor och skorpor, en annan som tillverkar knivar, berättar Göran.

Vidare kan man köpa både kläder, tunnbröd och rökt fisk, renkorv och lufttorkad korv och eventuellt jordgubbar, beroende på hur skörden och vädret gestaltar sig de närmaste dagarna.

– Naturligtvis blir det musikunderhållning och det är Leif Andersson som kommer att underhålla med sång och gitarr, och så är det tänkt att veteranbilar ska rulla in på området, säger Göran.

Fotoutställning

Hacke Juvél förevisar fotoutställningen med gamla bilder från Persberg som pryder väggarna i klubblokalen.
Hacke Juvél förevisar fotoutställningen med gamla bilder från Persberg som pryder väggarna i klubblokalen. Foto: Pernilla Möllberg

I lokalen, som både agerar som bygdemuseum och klubblokal, finns en gedigen fotoutställning över gamla Persberg. Väggarna pryds av gamla fotografier från bygden och motiven varvas mellan skolhus, bilder från gruvnäringens storhetstid, torftiga stugor, original ifrån orten och otaliga klassfoton genom åren. Hacke berättar entusiastiskt om fotografierna och har god påtagligt kännedom om forna tider.

– De gamla fotografierna samsas med tavlor skänkta av amatörmålaren Nils Larsson. Han var från bygden och motiven är hämtade från trakterna här. Vi är väldigt tacksamma att vi har målningarna i vår ägo, säger Hacke och Petra tillägger att de under pågående evenemang ställer in en tv i lokalen och visar en bygdefilm om gamla hus och torp i Persberg.

– Det är en film som rullar kontinuerligt, säger hon.

Tilas Troll i det nya köket. Trollet finns att köpa under Persbergsdagen den 8 juli. På tisdagar anordnas tjejkvällar i Persberg och då har man bland annat pysslat ihop trollen.
Tilas Troll i det nya köket. Trollet finns att köpa under Persbergsdagen den 8 juli. På tisdagar anordnas tjejkvällar i Persberg och då har man bland annat pysslat ihop trollen. Foto: Pernilla Möllberg

Det gamla köket i byggnaden var i skriande behov av renovering, så nu finns ett alldeles nytt kök på plats. Ett välkommet initiativ då lokalen vid Yngsvallen är flitigt uthyrd till diverse kalas och fester.

– Under Persbergsdagen blir det således invigning av vårt sprillans nya kök. Vi har även Tilas Troll till försäljning, på tisdagar har vi tjejkväll och då sitter vi och pysslar ihop trollen, berättar Petra och Birgitta inflikar att allt arbete inför Persbergsdagen utförs av ideella krafter.

Artikeltaggar

Filipstads kommunFilmerFörsäljningFotograferingFritid och livsstilLeif AnderssonPersbergTraditioner

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.