Hoppa till huvudinnehållet

Larz-Kristerz till Filibjur: ”Vi har gjort en epa-remix”

Publicerad:
Dansbandet Larz-Kristerz från Älvdalen spelar på Stora Torget den 26 juli under stadsfesten Filibjur.
Dansbandet Larz-Kristerz från Älvdalen spelar på Stora Torget den 26 juli under stadsfesten Filibjur. Foto: MAJA SUSLIN / TT

Dansbandet Larz-Kristers från Älvdalen kommer att bjuda på en spektakulär scenshow under Filibjur. Med sina 1970-tals influerade scenkostymer äntrar bandet Barillascenen den 26 juli och publiken kommer att få höra både nya låtar och gamla välkända hits.

– Det ska bli trevligt att komma tillbaka och spela i Filipstad, säger Peter Larsson, sångare i Larz-Kristerz.

Under stadsfesten Filibjur bjuder dansbandet Larz-Kristerz från Älvdalen på en scenshow på Stora Torget. Den 26 juli äntrar de Barillascenen med sina något udda scenkostymer, vilka är starkt influerade från 1970-talets utstyrsel i dansbandsvärlden. Sångaren i bandet, Peter Larsson, avger en direktrapport från turnébussen, som just är i färd med att rulla in mot grannlandet Norge. Det vankas spelning i helgen på festivalen Selgjord.

– Det har blivit ganska mycket spelning där, det har varit så i ett par år nu. Sedan går färden mot Åland och efter den spelningen återkommer vi till Norge för fler spelningar, förklarar Peter.

Han tycker sig skönja att danspubliken är på väg tillbaka efter pandemin, och att spela upp till dans är just vad Larz-Kristerz i huvudsak gör.

– Vi anser att vi har bra med publik på våra danstillställningar, men vi gör även uppträdande för sittande publik, krogshower blir det också, förklarar den något fåordige norrlänningen.

Likt många andra band och orkestrar, så har bandet spelat in en Epa-remix för att gå hem hos den yngre publiken.

– Vi har precis i dagarna släppt en epa-remix av klassikern ”Det måste gå att dansa till”. Jag vet att epa-ungdomarna spelar redan vår musik i sina bilar, men nu blir det förhoppningsvis ännu roligare för dem att lyssna på oss, spår Peter.

Dansbandsveckan

Larz-Kristerz spelar varje år på Dansbandsveckan i Malung. De uppträder  i Grönlandsparken och spelar även upp till dans.
Larz-Kristerz spelar varje år på Dansbandsveckan i Malung. De uppträder i Grönlandsparken och spelar även upp till dans. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ända sedan bandet bildades 2001 har Larz-Kristerz spelat på den årligt återkommande dansfesten Dansbandsveckan i Malung.

– Det har blivit en tradition att vi spelar där på torsdagen, först ett uppträdande i Grönlandsparken på dagen, för att sedan spela upp till dans på kvällen. Det är verkligen speciellt att spela där, det är nästan som att komma hem, förklarar sångaren nostalgiskt.

Jag vet att epa-ungdomarna spelar redan vår musik i sina bilar, men nu blir det förhoppningsvis ännu roligare för dem att lyssna på oss.
Peter Larsson

Bandets spelplan är tämligen fullspäckad och Peter aviserar att flera nya låtar kommer att släppas under sommaren. Dessutom blir det även krogshower i höst.

Vilka är höjdpunkterna i Larz-Kristerz karriär skulle du säga?

Larz Kristerz firar vinsten i SVT:s Dansbandskampen 2008.
Larz Kristerz firar vinsten i SVT:s Dansbandskampen 2008. Foto: Fredrik Sandberg / TT

– Vi fick vårt stora genombrott 2008 då vi vann Dansbandskampen, det har ju betytt väldigt mycket för oss. 2011 åkte vi till Nashville och spelade in albumet ”Från Älvdalen till Nashville”, det var häftigt att få vara med om det. Sedan tycker jag att vi har gjort flera spektakulära skivsläpp genom åren och vi har fått träffa många fantastiska människor under våra turnéer. Och nu ska det ju blir trevligt att få återse Filipstad, vi har faktiskt spelat där förut för ett antal år sedan. Det är fint i Filipstad, kul att få spela där igen, säger Peter.

Artikeltaggar

ÄlvdalenFilipstadKonserterLarz KristerzLarz-KristerzMusikNorgePeter LarssonSångSpelningarSVT

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.