Hoppa till huvudinnehållet

Fackförbunden besvikna över utebliven rektor – nu svarar politiken

Publicerad:
Reporter Filip Kowalski
Filip Kowalski
filip.kowalski@filipstadstidning.se
Ett antal fackförbund är besvikna över hur rekryteringsprocessen av en ny rektor till Spångbergsgymnasiet har gått till.
Ett antal fackförbund är besvikna över hur rekryteringsprocessen av en ny rektor till Spångbergsgymnasiet har gått till. Foto: Göran Persson

Flera fackförbund ifrågasätter hur rekryteringsprocessen av en ny rektor på Spångbergsgymnasiet har gått till, vilket SVT Värmland var först med att rapportera om.

Nu ger Filipstads båda kommunalråd och kommundirektör Hannes Fellsman svar.

– Rekryteringsprocessen är inte avbruten, den är förlängd, säger Patrik Fornander (M).

Fackförbunden Sveriges lärare, Kommunal, Akademikerförbundet SSR, Vision, Vårdförbundet samt Sveriges skolledarförbund har invändningar mot hur rektryteringen av en ny rektor på Spångbergsgymnasiet har gått till.

När förvaltningssamverkan för barn- och utbildningsnämnden hölls den 1 juni, där fackförbunden träffade representanter för Filipstads kommun, lyfte fackförbunden oro kring processen.

I protokollet till mötet i förvaltningssamverkan skriver fackförbunden:

”Samtliga fackföreningar på mötet vill härmed klargöra att den utveckling som innebär att politiken och kommundirektören tar över förvaltningschef och HR-chefens uppdrag vid tillsättande av rektor känns konstigt och förskräcker. Samtliga fackföreningar som deltagit i processen med att ta fram en kvalificerad rektor var överens om en tillsättning. Vi anser att en utveckling där politiken går in och detaljstyr anställningar är fel. Den strider även mot kommunens egen beslutade delegation och kommer dessutom att leda till tysta arbetsplatser och osäkerhet bland anställda i vår kommun och inte minst risk för ett kompetenstapp.”

Politiken bemöter

Patrik Fornander (M), kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden, kan bemöta det.

– Problemet från början skulle jag vilja påstå är att vi som har högsta ansvaret för skolan inte är med i rekryteringsprocessen överhuvudtaget. Facket är med, chefer är med, men vi som är politiskt folkvalda ingår inte i processen. Om man då ser att urvalet vi hade fram tills dess inte motsvarade den kompetensnivå som vi kommer att behöva ha för hur vi vill driva gymnasiet framåt behövde ansökningstiden förlängas, säger han.

Och fortsätter:

– Framförallt blir det så när man tänker på att vi står inför den största omorganisation inom gymnasieskolan på cirka 30 år, där vi kommer att behöva samarbeta med närliggande kommuner. Samtidigt får vi tillbaka Vuxenutbildningen till barn- och utbildningsnämnden den 1 januari – med det får vi möjligheter att sy ihop utbildningar framförallt på yrkessidan, som till exempel inom transport, bergteknik och så vidare. Vi kommer att kunna blanda gymnasieelever med elever från vuxenutbildningen. Allt det gör att vi ser att vi kommer att behöva ha en helt annan kompetens på rektorn som ska driva det här framåt. Och med det ville vi förlänga ansökningstiden och gå ut bredare för att se om vi kan få någon som matchar med den kompetensen som vi kommer att behöva ha. Man fortsätter att söka tills vi får den kandidat som vi anser passar det som vi ska jobba med.

Det bredare urvalet är en nyckel i sammanhanget.

– Kandidaterna som har sökt är inte avskrivna, utan de ingår i en sista bedömning om vem man ska anställa. Det handlar om att vi ska ha en rektor som också är en person som har kunskaper i att marknadsföra vårt gymnasium som ett unikt gymnasium, säger Christer Olsson (M).

Patrik Fornander (M) är ett av Filipstads kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Patrik Fornander (M) är ett av Filipstads kommunalråd och ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Göran Persson

Ingen panik

Patrik Fornander känner en tilltro till den fortsatta rekryteringsprocessen.

– Egentligen är det ingen panik i det här som många vill få det att framstå som. Vi har en rektor fram till augusti och vi har oerhört kompetent personal på skolan. Vi har en förvaltningschef som går in och blir ställföreträdande rektor tills vi har en ny rektor på plats. Jag vill inte anställa någon bara för att vi förväntas anställa någon, det är huvudlöst. Det är ett konstigt sätt att tänka att en så viktig funktion som en rektor på en skola, som har hand om våra barn, ska anställas bara för att vi ska ha någon. Vi kommer fortsätta processen tills vi hittar någon som passar för uppgiften. Jag ser inget slutdatum för när vi har en ny rektor, utan vi har jättebra personal som kan gå in och sköta skolan som det ser ut idag.

Kommundirektör Hannes Fellsman fyller i:

– Utifrån mitt perspektiv och utifrån det Patrik Fornander säger så är det viktigaste är att vi hittar rätt person. Sen när vi hittar den personen återstår att se. Och utifrån den kritik som har lämnats, att politiken lägger sig i, kan jag säga att ja, det stämmer att vi har en delegationslista. Den visar att man som förvaltningschef eller chef har ett stort mandat att rekrytera vem man vill. Men det kan inte vara något negativt i att komma överens om vissa nyckelpositioner, säger han.

Och fortsätter:

– I det här fallet är det en nyckelposition som Patrik Fornander och Christer Olsson säger, både utifrån en politisk prioritering men även utifrån vad som är på gång i Sverige och gymnasiets omställning. För mig är det en sund hantering av skattemedel att få till det här bra och i samförstånd. Och kan vi få vara lite efterkloka i det här skulle vi ha engagerat politiken tidigare än vad som blev fallet. Jag tycker att det är bra att vi försöker att hitta en kandidat som båda parter är nöjda med, för det blir inte bra för kandidaten annars.

Patrik Fornander konstaterar att det finns en politisk enighet i barn- och utbildningsnämnden i frågan.

– Vi rapporterade till nämnden när vi hade gjort det här och det fanns ingen i nämnden som hade något negativt att säga om att ansökningstiden skulle förlängas. Ingen annan politiker hade någon annan åsikt, säger han.

Artikeltaggar

Christer OlssonFilipstadFilipstads kommunHannes FellsmanKommunalModeraternaNämnderPatrik FornanderPolitikSpångbergsgymnasietSveriges skolledarförbundUtbildningVuxenutbildningenVårdförbundetVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.