Hoppa till huvudinnehållet

Barn- och ungdomsdagarna bjuder på mycket: ”Missa inte Meet the beaver”

Publicerad:
Under Filibjur arrangerar kommunen, Fritidsbanken och kulturskolan barn- och ungdomsaktiviteter. Stående från vänster Klara Thorell, Sara Virrki Björnberg, sittande från vänster Semir Ibrahim Suleman, Johanna Modin, Saediyo Ali Adam och Johanna Höjd. Foto: Pernilla Möllberg

Filibjurveckan erbjuder många underhållande aktiviteter för barn och ungdomar. Speciellt fokus på detta kommer att ske under måndagen och tisdagen, då kommunen tillsammans med Kulturskolan och Fritidsbanken arrangerar barn- och ungdomsdagar.

– Missa inte ”Meet the beaver”. Under dagen dyker bävern upp och då kan man ta en selfie med honom, säger Johanna Höjd, platsansvarig på Fritidsbanken.

Filipstads stadsfest Filibjur är i antågande och startskottet går den 21 juli och ämnar på ända till den 30 juli innehållande allehanda spännande aktiviteter och uppträdanden. Speciellt fokus på aktiviteter för barn kommer att ske under måndagen och tisdagen, då kommunen tillsammans med Kulturskolan och Fritidsbanken arrangerar barn- och ungdomsdagar.

Under måndagen den 24 juli kan hela familjen mjukstarta och vakna till i Möjligheternas trädgård. Då blir det morgonyoga och det är Annikki Ollikainen från Anrika Energi som är instruktör. Man kan ta med sig egen yogamatta, men har man inte tillgång till någon så finns det att låna på plats.

I Stadsparken arrangeras Familje-Zumba och det är Ida Eckerwall från Kulturskolan som är instruktör och visar dansstegen.
I Stadsparken arrangeras Familje-Zumba och det är Ida Eckerwall från Kulturskolan som är instruktör och visar dansstegen. Foto: Fredrik Finnebråth

Den som vill svänga sina lurviga kan ta chansen i Stadsparken. Ida Eckerwall från Kulturskolan kommer att inspirera till en danslektion i Familje-Zumba, både barn och vuxna uppmanas att dansa loss. Det är förövrigt något vi gärna ser, att föräldrarna är med sina barn under veckans aktiviteter, tillägger Klara Thorell, Turismsamordnare Filipstads kommun.

– Vidare kommer Chaos Event att erbjuda roliga aktiviteter på Stora Torget och vi från Fritidsbanken finns på plats för att inspirera barnen att testa på olika aktiviteter. Det är förutom jag själv även Johanna Modin, Semir Ibrahim Suleman samt Saediyo Ali Adam som agerar instruktörer. Saediyo kommer dessutom att stå för den populära ansiktsmålningen som äger rum under tisdagen, berättar Johanna Höjd, projektledare på Fritidsbanken i Filipstad.

Fritidsbanken finns arrangerar tillsammans med kommunen och Kulturskolan narn- och undomsdagar under Filibjur. Johanna Höjd är projektledare för Fritidsbanken i Filipstad.
Fritidsbanken finns arrangerar tillsammans med kommunen och Kulturskolan narn- och undomsdagar under Filibjur. Johanna Höjd är projektledare för Fritidsbanken i Filipstad. Foto: Pernilla Möllberg

Under tisdagen kan barnen även prova på att agera ut sin konstnärliga ådra i en så kallad Konstverkstad.

– Barnen kommer att få göra sin egen skräpkonst. Fantasin har absolut inga gränser och i år så kommer det dessutom finnas mycket mer återvunnet material än i fjol. Så det är fritt fram att skapa vad man vill, berättar Johanna Modin och tillägger att man även ska skapa så kallad Trädkonst i Stadsparken.

Graffitimåleri

Under tisdagen kommer barnen att få prova på graffitimålning på Stora Torget. Precis som i fjol så är det graffitimålaren och konstnären Patrik Lindberg som inspirerar och ger barnen värdefulla konstnärliga tips.
Under tisdagen kommer barnen att få prova på graffitimålning på Stora Torget. Precis som i fjol så är det graffitimålaren och konstnären Patrik Lindberg som inspirerar och ger barnen värdefulla konstnärliga tips. Foto: Filip Kowalski

Under tisdagen kan barnen prova på att måla graffiti. Denna omdiskuterade sysselsättning som en del uppfattar som skadegörelse och klotter, medan andra kallar det för konst. Graffitimålaren och konstnären Patrik Lindberg besökte Filibjur förra året och programpunkten blev väldigt uppskattad av barnen. Förutom att ge barnen konstnärliga tips, lärde han barnen var det är tillåtet att måla graffiti och att man alltid ska måla på hänvisade väggar.

– Barnen får prova på att måla själva och Patrik kommer att ge barnen tips och inspirera med sin graffitikonst, berättar Klara.

Under barn- och ungdomsdagarna kan man även ta en ridtur på en ponny ute vid Kanonudden. Tillhör man den lite mer försiktiga skaran, kanske man nöjer sig med käpphästhoppning i Stadsparken eller väljer att gå en tipspromenad med start vid Turistinformationen.

– Slingan går inne i staden och det är inte långt, så det passar även de mindre barnen, meddelar Klara.

Artikeltaggar

BarnFilibjurveckanFilipstadFilipstads kommunFritidsbankenGraffitiIda EckerwallJohanna HöjdNöje/KulturPatrik LindbergStadsparken

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.