Hoppa till huvudinnehållet

Skogsbruket sätts i fokus genom ny vattenslinga – två lärorika kilometer finns

Publicerad:
Vid Stortjärn har Urban Larsson byggt en spång för att man ska kunna ta sig torrskodd till fiskestugan.
Vid Stortjärn har Urban Larsson byggt en spång för att man ska kunna ta sig torrskodd till fiskestugan. Foto: Pernilla Möllberg

I Västerud kan man snöra på sig vandringskängorna och vandra längs en naturskön vattenslinga. Urban och Kristina Larsson, har i egenskap av markägare upplåtit sin mark för projektet Skogens vatten.

Tillsammans med Teresa Jonsson, projektledare för Skogens vatten och Mellanskogs VD Fredrik Munther, invigde Urban vattenslingan i slutet av maj.

I skogslandskapet finns en mängd olika vattenmiljöer, våtmarker, sjöar och små bäckar och andra rinnande vatten. Hur skogen sköts påverkar direkt och indirekt kvaliteten på allt vatten. Vattenslingan är en del i projektet Grip on life, där myndigheter, skogsägarföreningar samt intresseorganisationer arbetar tillsammans för ett modernt och samtidigt aktivt skogsbruk och tar hänsyn till skogens värdefulla vattendrag och våtmarker.

Vattenslingan utanför Västerud är resultatet av ett samarbete mellan markägarna Urban och Kristina Larsson och Mellanskog. Syftet är att visa allmänheten vilka åtgärder skogsbruket behöver ta hänsyn till vid vattendrag samt vattnets betydelse för växt- och djurlivet. Slingan är finansierad av EU-projektet GRIP on LIFE.

Urban Larsson och Teresa Jonsson informerade när den nya vattenslingan invigdes.
Urban Larsson och Teresa Jonsson informerade när den nya vattenslingan invigdes. Foto: Pernilla Möllberg

När vattenslingan invigdes, sprutade man vatten på projektledaren Teresa Jonsson och markägaren Urban Larsson. Men det gick bra, då de var utrustade med paraplyer. Urban är medlem i Mellanskog tycker att det är viktigt att informera allmänheten om hur skogsbruket bedrivs och vilka åtgärder de använder för att minska åverkan på skog, mark och hur man tar hänsyn till vattendrag.

– Längs slingan finns skyltar med information om hur vi bedriver ett hållbart skogsbruk och där beskrivs vikten av att värna och skydda skogens viktiga vattendrag. Till exempel står det hur vi bygger kavelbroar och stockmattor och att det är viktigt med kantzoner, säger Urban och tillägger att i sommar så kommer man kontinuerligt att arrangera aktiviteter både för barn och vuxna för att så många som möjligt ska kunna ta del av det viktiga budskapet.

Skyltar och fika

Slingan är drygt två kilometer lång och på de utplacerade skyltarna kan man ta del av information om hur man på bästa sätt bedriver ett hållbart skogsbruk. Vandraren bland annat läsa om diken i skogslandskapet, om överfarter för skogsmaskiner och om våtmarkernas betydelse för växt- och djurlivet. Stigen är bra upptrampad och det är både lätt och behagligt att vandra den lagom långa sträckan i vacker och gemytlig skogsmiljö. Efter halva sträckan kommer man fram till natursköna Stortjärn. Där man kan vila, inta en välförtjänt fika och njuta av den vackra utsikten.

Under premiärvandringen passade många på att uppleva slingan och dess natur.
Under premiärvandringen passade många på att uppleva slingan och dess natur. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

Djur och naturEUMellanskogSjöar och havSkogSkogsbrukSommar 2023StortjärnUrban LarssonVatten

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.