Hoppa till huvudinnehållet

Fler väljer att simma i öppet vatten i Filipstads kommun: ”Det är fantastiskt”

Publicerad:
Thomas Jansson från Filipstads simklubb laddar inför sommarens stora händelse - Ferlindoppet.
Thomas Jansson från Filipstads simklubb laddar inför sommarens stora händelse - Ferlindoppet. Foto: Emely Wallo Bergare

Antalet medlemmar i Filipstads simklubb ökar. Och allt fler Filipstadsbor väljer att simma i öppet vatten.

Nu hoppas simklubben att ännu fler ska få upp ögonen för simning som motionsträning.

– Vi välkomnar alla och man behöver inte ha några förkunskaper, säger Thomas Jansson, ledamot i Filipstads simklubb.

2018 drog Filipstads simklubb i gång ”Öppet vatten”, med syftet att få ut simmare från inomhusbadet till öppna vatten runtomkring i Filipstads kommun.

På några år har Öppet vatten ökat från två medlemmar till ett 20-tal simmare. Antalet medlemmar ökar successivt för varje år.

Att fler väljer att simma i öppna vatten tror Thomas Jansson, som är före detta landslagstränare och förbundskapten för det svenska simlandslaget, beror på att simning är en idealisk motionsform.

Simklubben "Öppet vatten" har ökat med antalet medlemmar för varje år sedan de startade 2018.
Simklubben "Öppet vatten" har ökat med antalet medlemmar för varje år sedan de startade 2018. Foto: Thomas Jansson

– Simningen har ett antal fördelar för en motionär som nästan ingen annan idrott har. Det är väldigt skadefritt. Vattnet bär din kroppstyngd och alla blir ungefär lika tunga i vattnet. En nedsänkt kropp väger någonstans mellan två och fem kilo. Sedan aktiverar det flest muskler och man förbränner väldigt mycket energi, även om man inte flåsar mycket. Det är en viktig faktor, säger han.

Simmar med våtdräkt

I slutet på maj drog motionssimningen i gång och håller på ända in tills september. Varje vecka träffas simmarna två till tre gånger. Nyligen var simklubben i Gåstjärn och simmade.

– Vi är ute ungefär i 60 minuter och simmar. Hur länge vi är ute beror på vad man orkar och kan. Det ska passa alla och man simmar utifrån sina egna förutsättningar, berättar Thomas Jansson.

Under vecka 29 ska de simma till Daglösen på en sträcka som är ungefär fem kilometer.

– Vi använder våtdräkten som ger skydd. Man kan simma utan problem när det är 18 grader. Vi utgår ofta från Abbortjärn i Filipstad. En helt perfekt tjärn och sjö. Det är fint vatten. Den blir varm ganska fort och den är inte gigantisk stor. Det får gärna vara nära till land.

Vad är det bästa med att vara ute och simma?

– Det är fantastiskt med alla sjöar och man kan njuta av vågar. Det kan vara en utmaning i sig. Jag tycker att det är synd om man inte använder de sjöar som finns runt omkring en.

Simklubben träffas två till tre gånger i veckan.
Simklubben träffas två till tre gånger i veckan. Foto: Thomas Jansson

Thomas berättar att det har skapats en onödig rädsla för folk att simma i sjöar.

– I simning har man målat upp en bild som man inte har gjort för motionsspåret. Man redovisar statistik för de som dör i vattnet, men det gör man för de som dör i motionsspåret. Man ska ha respekt för isar och vatten. Men det handlar om vad man gör och hur man gör det. Det vi gör är tryggt.

Om en vecka är det dags för simsällskapet att blicka mot Ferlinloppet, motionssimmet kommer att vara en tvådagars evenemang.

– Vi förbereder oss för det. Det vore drömmen att få hela Filipstads kommuns befolkning att simma i sjöarna. I år finns en 400 m sträcka på Ferlindoppet. Den är perfekt att börja med, avslutar Thomas Jansson.

Artikeltaggar

DaglösenFerlindoppetFilipstadFilipstads kommunMiljöSimningSimsportSjöar och havThomas JanssonVatten

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.