Hoppa till huvudinnehållet

Asplund slår ett slag för golfen – får egen tävling på Saxå

Publicerad:
När Rasmus Asplund är hemma i Sverige över sommaren njuter han gärna av årstiden vid Bjurbäckens slussar – och han säger inte nej till en golfrunda på Saxå.
När Rasmus Asplund är hemma i Sverige över sommaren njuter han gärna av årstiden vid Bjurbäckens slussar – och han säger inte nej till en golfrunda på Saxå. Foto: Filip Kowalski

Rasmus Asplund är mitt inne i en sommar som är rik på upplevelser.

I början av juli skrev han på ett ettårskontrakt med hårdsatsande NHL-klubben Florida Panthers.

Och den 12 augusti får han sin egen golftävling på hemmabanan Saxå, Asplunds Open.

Innan golfsäsongen skulle dra igång på Saxå funderade Hasse Baumann på hur det skulle kunna gå att utveckla tävlingsverksamheten på banan.

Sedan tidigare kände han till att Filipstads NHL-export Rasmus Asplund gärna byter ut hockeyklubban mot ett set järnklubbor under sommarledigheterna.

Och när han satte ihop ett plus ett blev resultatet Asplunds Open. Den 12 augusti kommer 108 spelare gå de 18 hålen och tävla om äran och priserna.

Intresset för att vara med visade sig vara stort, platserna i startlistan tog slut nästintill lika snabbt som ett par biljetter till en Taylor Swift-konsert.

– Jag gillar att lika steget före, så jag la ut 60 platser utanför klubben och fick svar direkt. Och så la jag ut det i klubben och så sa det bara poff och så var vi 108 spelare, säger Hasse Baumann.

Och tillägger:

– Och det är kul att det blir en tävling med fina priser. Alla korthål har vi exempelvis priser på. Det är allt från övernattningar till trerättersmiddagar.

Tävlingen i sig är en lagtävling.

– Det är tremannascramble. När jag satt nere i Spanien tänkte jag att det vore kul att få till en större tävling på Saxå, normalt sett brukar vi ha 30-40 spelare, så att få ihop 108 spelare (maxantal) spelare tycker jag var bra, säger han.

Hasse Baumann är initiativtagaren till Asplunds Open som ska avgöras på Saxå den 12 augusti.
Hasse Baumann är initiativtagaren till Asplunds Open som ska avgöras på Saxå den 12 augusti. Foto: Filip Kowalski

Lagformen scramble innebär att samtliga spelare i laget slår varsin boll från utslagsplatsen på varje hål, därefter får de välja från vilket bolläge de vill fortsätta att spela. Alla spelare fortsätter att spela från det valda läget och så upprepas proceduren fram till att alla spelare satt sin boll i hål. I scramblereglerna, som finns att läsa på Svenska golfförbundets hemsida, framgår det också att spelarna får ge varandra råd under spelets gång.

Stort intresse

Rasmus Asplund ser fram mot att få ge sig ut på Saxå tillsammans med sitt lag.

– Framförallt är det här roligt då det är en av mina stora sommarhobbys. Golf är roligt och väldigt olikt hockeyn, vilket är lite utmanande i sig, säger han.

Hur ser du på att tävlingen blev fullbokad så snabbt?

– Hasse är en stor drivkraft. Det är han som har roddat i det här och det är han som har sett till att tävlingen blir av. Sen har jag gjort det jag kan och fått in folk från mitt håll. Det känns kul att det har blivit ett så stort intresse för tävlingen och ännu roligare tycker jag är att den kommer att hållas i Filipstad på Saxå.

Den här tävlingen ger också många spelare chansen att upptäcka banan.

– Exakt, det ligger mycket vikt vid att hålla tävlingen på Saxå och visa upp vad vi har för bana. Det är en väldigt fin och samtidigt svår bana – och den är utmanande. Golf i sig är charmigt på det sättet att det inte spelar någon roll hur bra man är, utan handikappsystemet som finns gör att spelet passar alla oavsett ålder och vad man har för mål med golfen.

Precis som Hasse Baumann tycker Rasmus Asplund att det är kul att kunna bjuda på en tävling där många spelare kan vara med och tävla om olika priser.

– Det kommer att bli priser för longest drive, närmast hål och liknande. Det är väldigt fina priser som Hasse (Baumann) har jobbat fram, det gör tävlingen ännu mer attraktiv. Det känns kul när det kommer att hända grejer utmed rundan som kanske inte händer under en vanlig runda – alla har chansen att vinna någonting, säger han.

Rasmus Asplund gillar Saxås bana i sin helhet, men tillhör skaran som trivs bäst på sjösidan före bergssidan.
Rasmus Asplund gillar Saxås bana i sin helhet, men tillhör skaran som trivs bäst på sjösidan före bergssidan. Foto: Filip Kowalski

Saxå – en högriskbana

När Rasmus Asplund är hemma i Filipstad tar han gärna en tur till Saxå för att gå 18 hål. Och som många andra spelare har han en favoritdel av banan, där några trivs bäst på sjösidan trivs andra bäst på bergssidan.

– Jag gillar sjösidan. Jag är uppväxt vid vatten och tycker att det är kul – och när vatten blir inblandat i golf blir det ofta lite svårare också, det är lätt hänt att det blir plask, säger han och ler.

Och tillägger:

– Det som är charmen med banan i Saxå är att den blir annorlunda beroende på hur du väljer att spela den. Om du vill spela aggressivt eller om du bara vill slå dig framåt så kan du tjäna slag, men det kan också göra att det går åt fanders. Det är lite av en high risk-high reward-bana som man säger i USA. Sen är det bra att man kan få två olika typer av svårigheter, med tanke på att du mycket vatten på ena delen och att man har murar, skog och lutning som hinder på den andra delen.

Artikeltaggar

FilipstadFlorida PanthersGolfNHLRasmus AsplundSaxå golfklubbUSAVatten

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.