Hoppa till huvudinnehållet

Schermans besökte Rämmen – glädje över intresset för boken

Publicerad:
Jan och Margareta Scherman besökte En dag i Rämmen för att föreläsa om deras bok Sola skiner också i Filipstad. Naturligtvis fanns även boken Den svenska korvresan också till försäljning. Foto: Pernilla Möllberg

Under lördagen arrangerade Rämmens Hembygdsförening En dag i Rämmen. Tombolan snurrade, serveringen hölls öppen och paret Schermans föreläste och sålde sin bok ”Sola skiner också i Filipstad”. Jan Scherman förklarar att boken fått stor spridning utanför kommungränsen.

– Det känns stort att boken letat sig utanför Filipstads gränser, det gör mig stolt, erkänner Jan.

Paret Jan och Margareta Scherman besökte En dag i Rämmen, dels för att återse vänner och bekanta, men även för att föreläsa och sälja boken ”Sola skiner också i Filipstad”. Sedan releasen på Kvarnen har paret haft bråda dagar.

– Vi har haft fullt upp. Responsen från folk har varit så fin och reaktionerna är enbart positiva, det har varit över förväntan. Folk har hört av sig och sagt att de tack vare boken har upptäckt nya saker med sin hembygd, unika fenomen och saker de inte visste fanns. Det är verkligen trevligt att komma tillbaka och träffa personerna vi intervjuade igen, säger Margareta.

Det blev många kära återseenden för Jan och Margareta Scherman under En dag i Rämmen. Här återförenades de med Rämmenbon Linnéa Svensson, som är en av de personer som porträtteras i boken Sola skoner också i Filipstad.
Det blev många kära återseenden för Jan och Margareta Scherman under En dag i Rämmen. Här återförenades de med Rämmenbon Linnéa Svensson, som är en av de personer som porträtteras i boken Sola skoner också i Filipstad. Foto: Pernilla Möllberg

Ett sådant kärt återseende uppstår mitt under samtalets gång. Linnéa Svensson, som är en av de personer som porträtteras i Schermans bok, dyker plötsligt upp. Det blir kramkalas och det är tydligt att Schermans gjort djupa avtryck med sin positiva skildring av Filipstad. Att de låtit ortsborna få komma tilltals med sina egna personliga berättelser var ett tydligt framgångskoncept. Linnéa är hembygden trogen och i boken så förklarar hon att hon vill både leva och dö i Rämmen. Hon är undersköterskan som trivs med sin tillvaro, Linnéa känner att hon gör nytta varje dag.

– Jag tycker att boken blev görbra! Den lyfter fram positiva saker som man inte visste om. Tack vare boken ser man saker utifrån ett annat perspektiv, även att man trivs i sin hembygd så är det lätt att bli hemmablind. Sen tycker jag att det är viktigt att man lyfter fram det positiva som faktiskt finns runt omkring oss, säger Linnéa.

Jan bläddrar i boken och letar snabbt upp Linnéas porträtt. Hon tycker att boken blev väldigt bra och att den upplyser läsaren om det positiva som faktiskt finns i omgivningen. Hon menar att det är lätt att bli hemmablind.
Jan bläddrar i boken och letar snabbt upp Linnéas porträtt. Hon tycker att boken blev väldigt bra och att den upplyser läsaren om det positiva som faktiskt finns i omgivningen. Hon menar att det är lätt att bli hemmablind. Foto: Pernilla Möllberg

Annie Lööf lovordar

Sveriges äldsta bokhandel är belägen i Söderköping och boken om Filipstad har en hedersplats i skyltfönstret. Jan förklarar att det känns stort att boken letat sig utanför Filipstads gränser.

– Det gör mig stolt. Det var ju det som var syftet, att övriga Sverige skulle få en positiv bild av Filipstad, en annan bild än den som ofta framställs i media, förklarar han.

Jan Scherman har skapat en dokumentärfilm som han döpt till ”Make democracy great again”. Det är i samarbete med Folkets Hus och Parker och en planerad biografturné är i antågande. Efter filmvisningarna blir det samtal och diskussioner med filmens ciceron Jan Scherman, och filmen kommer naturligtvis att visas i Filipstad.

– I filmen deltar bland annat Centerpartiets före detta partiledare Annie Lööf. Jag skickade henne ett exemplar av ”Sola skiner också i Filipstad”, hon läste den och tackade via mail för en fin och viktig bok. Hon gav endast lovord, vilket naturligtvis känns jättestort, erkänner han.

Det resulterade sedermera i att Jan Scherman, Annie Lööf samt journalisten Lotta Gröning, tillsammans ska delta på Bokmässan i Göteborg för att diskutera ämnet stad kontra landsbygd. Och det ämnar de göra med Schermans bok om Filipstad som underlag. Jan kommer även att göra reklam för boken under Värmlands bokfestival i höst.

– Det känns så häftigt att det är så pass stor efterfrågan på boken, det är verkligen kul. Det var mödan värt, kan man konstatera. Boken säljer slut på varenda ställe och snart får vi trycka upp en ny upplaga, jag blir ju superglad över responsen. Trots att vi lever i den moderna världen där det digitala samhället hägrar, så vill folk läsa och bläddra i en fysisk bok. Den står sig i konkurrensen och kommer säkert att bli årets julklapp, spår Jan med ett förnöjt leende på läpparna.

Nästa gång paret besöker Filipstad blir den 26 juli i samband med att den nya ambassadören kommer att utses, och dagen efter finns de på plats på Nordmarks hembygdsgård för att erbjuda ytterligare ett event med sin positiva bok om Filipstad.

Rut Sandén blev uppmärksammad under dagen.
Rut Sandén blev uppmärksammad under dagen. Foto: Privat

Underhållning och tunnbröd

Vidare snurrade tombolan under hembygdsfesten, serveringen hölls öppen, diverse hantverkare fanns på plats och man kunde inhandla både tunnbröd och korv med bröd. Rut Sundén blev uppmärksammad eftersom hon varit med i föreningen sedan starten och hon berättade även lite om sitt jobb i föreningen. Samtidigt blev det sång och hurrarop eftersom hon snart fyller ”50+40”, som hon själv valde att uttrycka det.

Tulips from Holland bestående av flickorna Kim och Chris. Här ackompanjeras de av pappa Paul.
Tulips from Holland bestående av flickorna Kim och Chris. Här ackompanjeras de av pappa Paul. Foto: Privat

För barnen fanns det en hoppborg och ansiktsmålning och det blev även underhållning under dagen. Först ut var ett par unga tjejer vid namn Kim och Chris och duon kallar sig Tulips from Holland. Vid pianot fanns pappa Paul som ackompanjerade sina flickor.

Senare underhöll några av medlemmarna i Steelwires & Möllbergs och dagen avslutades till dansbandstoner av Zandex.

Artikeltaggar

Annie LööfBerättelserCenterpartietFilipstadFilmFilmerGöteborgHantverkJan SchermanRämmenSamhälleSång

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.