Hoppa till huvudinnehållet

L ville införa krav på att klara språket – då röstade partiet bort utbildningen

Publicerad:
Insändarskribenten har svårt att förstå hur Liberalerna kunde rösta för att organisera om Vuxenutbildningen i Filipstads kommun. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Replik till Liberalernas utspel om språkkrav i FT 21/6-23.

Med förvåning blandat med ilska och uppgivenhet läste jag i FT om Liberalernas språkplaner för de nyanlända.

Jag citerar: ”Alla som kommer till Sverige ska mötas av möjligheter och av krav. Möjligheter att utbilda sig, starta på nytt och att förverkliga sina drömmar. Men också krav på att lära sig språket och om hur det svenska samhället fungerar”.

”Tajmingen” är häpnadsväckande!

Är ni medvetna om att ni precis röstade bort ovanstående när ni, ordentligt bruna i mungipan, sprang moderaternas ärenden i kommunfullmäktige?

Det är rent bedrövligt att man ska behöva förklara för de som kallas för ”skolpartiet nummer ett” att Vuxenutbildningen står just för omstart och nystart för de medborgare som av en eller annan anledning behöver komplettera sina betyg, lära sig svenska eller byta yrkesbana i livet.

Jag citerar vidare: ”Kunskaper i svenska och om vilka rättigheter och skyldigheter vi alla har i Sverige är nycklar för att klara integrationen. Den som inte kan språket och som inte har kunskap om hur svenska samhället fungerar får det svårt att utbilda sig, skaffa ett jobb och förverkliga sina drömmar”.

Hade kommunen haft en fungerande integrationsenhet, som kommundirektören av någon outgrundlig anledning, konsekvent hyllar, hade lärarna sluppit lägga värdefull SFI-tid på att förklara för eleverna varför de ska vara där överhuvudtaget.

Ni pratar om språket som nyckeln till en lyckad integration. Då är det ju synd att ni bidragit till att lägga språkundervisningen på en extern aktör där de grundläggande och gymnasiala kurserna ska bedrivas på distans utan möjlighet till handledning.

Angående samhällsorienteringen så beskriver ni den som något nytt. Upplysningsvis så har den varit lagstadgad i tio års tid.

I och med att ni, liberaler bidrog till nedläggningen av Komvux försvann också möjligheten till en vettig samhällsorientering för målgruppen samtidigt som behöriga lärare flyr kommunen.

Man måste ju ställa frågan: Har ni bara otur när ni tänker eller är det ännu värre ställt?

Oförstående

Artikeltaggar

IntegrationLärareLiberalernaMigrationSamhälleVuxenutbildningen