Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkogården levandegör Gåsborns historia – bygden som upplevt två kyrkobränder

Publicerad:
Kyrkogårdsvandringen i Gåsborn hade många besökare. Foto: Anders A. Aronsson

En kyrkogårdsvandring blir med en kunnig vägledare en god historielektion.

Det fick deltagarna i vandringen häromdagen på Gåsborns kyrkogård erfara, när förre kyrkvaktmästaren Bengt Jonsson ledsagade ett trettiotal personer bland äldre och nyare gravar. Det var ett arrangemang av Gåsborns kyrkgrupp inom Filipstads församling.

Kyrkan i Gåsborn började byggas 1652, det var för långt tyckte både bergsmän och torpare att ta sig till Filipstad för att fullgöra kyrkplikten. Försummelse att gå i kyrkan åtminstone på de stora helgdagarna och böndagarna straffades med böter. 1927 brann den gamla träkyrkan ner och en ny kyrka stod klar 1930. Den drabbades i sin tur av brand 1945. Men den kyrka som uppfördes 1946 - 47 byggdes i sten och har hittills stått emot åskvädrens farligheter.

Bengt Jonsson stannade upp vid flera intressanta gravar och berättade om de olika personerna, sammantaget fick man en bild av såväl byns utveckling som bergsbrukets utveckling och avveckling.

  • Bengt Jonsson hade mycket att berätta om Gåsborns historia.
    Bengt Jonsson hade mycket att berätta om Gåsborns historia. Foto: Anders A.Aronsson
  • Här vilar föräldrarna till de äventyrliga bröder som drog till Sydafrika.
    Här vilar föräldrarna till de äventyrliga bröder som drog till Sydafrika. Foto: Anders A. Aronsson
  • Här är ett av få järnkors på kyrkogården.
    Här är ett av få järnkors på kyrkogården. Foto: Anders A. Aronsson

Det blev även en orientering om hur ett par personer och släkter på olika sätt varit drivande i byns olika verksamheter. En del märkliga öden kunde Bengt berätta om, som de två äventyrliga bröder som gav sig iväg till Sydafrika och där drev upp ett blomstrande företag som försåg gruvföretagen med livsmedel till gruvarbetarna. Bröderna återkom senare och köpte gårdar i byn.

Gåsborns hytta, vars rester ligger granne med kyrkogården, stängdes på 1860-talet efter att då ha varit igång i närmare trehundra år och under den tiden varit ortens viktigaste näringsverksamhet. Gåsborns Hyttelag finns dock kvar, om än med begränsad verksamhet.

Det var ett av deltagarna mycket uppskattat arrangemang, ”Man får nya perspektiv på historien” som en person uttryckte det.

Anders A. Aronsson

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads församlingGåsbornHistoriaKyrkogårdarKyrkorSamhälle

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.