Hoppa till huvudinnehållet

Moderaterna tar för stor plats – hur kan samarbetspartierna nöja sig med det?

Publicerad:
Insändarskribenten tycker att moderaterna har fått fritt spelrum i den politiska majoriteten i Filipstad, hen undrar varför de övriga partierna i Samverkan Filipstad inte tycks synas. Dessutom går en undran ut till oppositionen, varför syns inte den i den offentliga debatten? Foto: Owe Nilsson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag har på avstånd följt ”Samverkan Filipstad” sedan de fick mandat att ta över styret av Filipstads kommun. Jag slås av att gruppen utåt styrs av i huvudsak två personer – Christer Olsson och Patrik Fornander, båda tillhör minoritetspartiet Moderaterna.

Moderaterna är samma parti som inte skulle sitta där de sitter utan de andra partierna i samverkansgruppen. Förvånande ofta står Christer och Patrik i fokus och tar åt sig ”äran” för diverse förslag och projekt. Ensamma! Hur kommer det sig? Är ni nöjda med det SD, C och L? Känner ni er inte överkörda, tillintetgjorda? Mindre värdiga?

Det är förvånande att man vill fortsätta ”samverka” med dessa två egon som tar första bästa tillfälle att le i media åt nåt ogenomtänkt förslag. En hundrastgård istället för att på allvar bekämpa barnfattigdomen i stan till exempel.

Ministerstyre på kommunnivå borde räknas som maktmissbruk. Att hävda att måluppfyllelsen på SFI är för dålig borde räknas som lögn (se KPMG:s rapport). När man som ytterst ansvarig för arbetsmiljön klankar ner på lärarna borde vara arbetsmiljöbrott. Att som huvudman inte veta var SFI är beläget i vår ”stora” kommun borde räknas som inkompetens. Dessutom kan styret ha (inklusive kommundirektören) gjort sig skyldigt till olaga intrång på Folkets Hus.

I mina öron låter det som om en misstroendeförklaring borde ägt rum för länge sedan (om det nu finns på kommunnivå). Ovanstående är vad som verkar prägla den styrande majoriteten (kommundirektören inräknad) efter att ha läst insändare och artiklar i FT under våren och sommaren. Är ni nöjda med det, Filipstadsbor?

Det är anmärkningsvärt hur S, V och MP kan hålla så låg profil när det nästan dagligen radas upp ”straffsparkar” för dem att bara ”lägga i öppet mål”. Det var verkligen på sin plats att Johan Larsson (S) till slut reagerade när moderatduon körde över allt och alla och gick in och stoppade tillsättningen av den nya rektorn på Spångbergsgymnasiet.

I Facebookgruppen ”Diskutera Filipstad” har en skribent ställt frågan om Filipstad är den sämsta kommunen i landet att bo i. Efter senaste tidens ytterst Filipstadsillojala beslut av kommunalråden med bihang, ivrigt påhejade av kommundirektören och där övriga partier låter dem hållas är jag benägen att hålla med.

Jag hoppas åren går fort till nästa val så ”Samverkan Filipstad” ryker all världens väg.

Frågan är vem som gör anspråk på styret i stället. Vad jag har sett och hört på sistone är det ingen alls. Var är debatten S, V och MP?

Partilös kommuninvånare

Artikeltaggar

ArbetsmiljöbrottBrott, lag och rättChrister OlssonDebatterFilipstadFilipstads kommunJohan LarssonKPMGLärareModeraternaPatrik FornanderSamhälleSocialdemokraternaSpångbergsgymnasietVal