Hoppa till huvudinnehållet

Scherman efterlyser en nyanserad bild i riksmedia: ”Allt är inte svart eller vitt”

Publicerad:
Margareta Scherman och Jan Scherman besökte Nordmarks hembygdsgård och gruvmuseum under torsdagen. De pratade om boken Sola skiner också i Filipstad och om sina möten med personerna i boken. Foto: Filip Kowalski

Jan Scherman hade inte förväntat sig att mötas av en sådan framtidstro när han blev ambassadör för Filipstads kommun.

Uppdragets båda år ledde bland annat till hans och Margareta Schermans bok Sola skiner också i Filipstad, där författarna mött många människor som bor och verkar i kommunen och som delat med sig av sina berättelser och förhoppningar om framtiden.

Ur det perspektivet blev Aftonbladets artikel i måndags om inflationsoron, med Filipstad som utgångspunkt i ett negativt exempel, en tvär kontrast till den bild som paret Scherman har fått uppleva.

– Man måste ge en nyanserad bild, allt är inte svart eller vitt, säger Jan Scherman.

Filipstads kommun har sina utmaningar och samhällsproblem att ta tag i, samtidigt har kommunen en stor potential och det finns gott om projekt som kan komma att sätta Filipstad på kartan ur ett positivt perspektiv under lång tid framöver.

Det kom inte fram i Aftonbladets granskning av inflationsoron i Filipstad, en artikel som publicerades i måndags. I slutet av artikeln framkom förvisso att många av de intervjuade personerna var måna om att lyfta fram det positiva med Filipstad, men storyns kärna gav en ändå en negativ och tuff bild av levnadsförhållandena i kommunen.

Margareta Scherman och Jan Scherman efterlyser en nyanserad bild i riksmedia, när det gäller granskningar av levnadsförhållanden i landsbygdskommunerna.
Margareta Scherman och Jan Scherman efterlyser en nyanserad bild i riksmedia, när det gäller granskningar av levnadsförhållanden i landsbygdskommunerna. Foto: Filip Kowalski

För många invånare i Filipstad blev Aftonbladets granskning en hård smäll.

Skrev inlägg

Den tidigare Filipstadsambassadören Jan Scherman förstår varför granskningen gjordes ur ett journalistiskt perspektiv, men han tycker samtidigt att riksmedia som exempelvis Aftonbladet glömmer eller struntar i att ge en nyanserad bild under sina reportage som beskriver livet i landsbygdskommunerna. Efter Aftonbladets granskning blev han medlem i Facebookgruppen Diskutera Filipstad där han skrev följande inlägg:

”Hej alla

Jag har nyss blivit medlem i denna grupp.

Detta är mitt första inlägg:

Jag uppmanar alla som läst Aftonbladets senaste nattsvarta artikel om Filipstad att reagera. Publicerad 25.7 om hur inflationen slår mot människor i kommunen, som beskrivs i ensidiga kristermer.

Sola Skiner också i Filipstad! Här finns starka viljor, optimism och mängder exempel på positiva saker.

Framgångsrika företag, ny simhall, ny sporthall, ny skola, unika grepp för att klara integrationen.

Etc etc etc etc.

Detta sagt utan att försöka dölja de utmaningar och problem som också finns i Filipstad och på många andra platser i Sverige. Men läget är inte ensidigt nattsvart. Detta framgår också av min bok ”Sola skiner också i Filipstad”, som Aftonbladet naturligtvis inte nämnt med ett ord. De som var med under AB: intervju från Filipstadsföretag i samverkan blev så klart inte heller omnämnda.

Du som gillar mitt inlägg undertecknar därmed en protest mot Aftonbladets ensidiga svartmålning av Filipstad.

Länge Leve Filipstad!

Jan Scherman

Hedersambassadör Filipstad

Obs…här kommer senaste nytt!

I eftermiddag denna torsdag 27 juli kommer P4 Värmland intervjua mig om denna protest på Facebook mot Aftonbladets svartmålning av Filipstad! Lyssna gärna!

Och fortsätt protestera!”

Inlägget hade under torsdagskvällen 746 gillamarkeringar och 58 kommentarer – och det tickade på framåt.

Rolf Löf (till vänster) och Jan Vennerström såg till att korven blev ordentligt grillad inför paret Schermans föreläsning på hembygdsgården i Nordmark.
Rolf Löf (till vänster) och Jan Vennerström såg till att korven blev ordentligt grillad inför paret Schermans föreläsning på hembygdsgården i Nordmark. Foto: Filip Kowalski

Jan Scherman träffade P4 Värmland – och FT – vid Nordmarks hembygdsgård där han tillsammans med Margareta Scherman sålde boken och höll en föreläsning om framtidsandan i kommunen.

– Känslan jag har fått är att invånarna i Filipstad är trötta på den ensidigt negativa bilden av Filipstad. Det är många som känner att ”nu räcker det”. Men från den reaktionen ”nu räcker det” gäller det att också visa vilken kraft det finns, säger han.

Visa mod

I framtiden önskar han att Aftonbladet och annan riksmedia ska visa mer mod när dess reportrar ger sig ut i landet.

– Redaktionerna måste våga att beskriva verkligheten nyanserat, för verkligheten är inte svart eller vit. Filipstad har sina problem och det går inte att blunda för de utmaningar som finns, men i artikeln står det ingenting om det som faktiskt görs eller har gjorts i kommunen för att skapa förutsättningar för framtiden, säger Jan Scherman.

Och tillägger:

– Det står ingenting om de engångsinvesteringar som kommunen har gjort, det står ingenting om satsningarna på förnyelsebar energi, om de stora solcellsparkerna eller satsningen på batterilagring i gruvorna. Det står ingenting om Barillas jättesatsning, det står ingenting om satsningen på att Filipstads ska bli en geopark för att lyfta besöksnäringen och det står ingenting om exempelvis Lesjöfors fjädrars fabriker i Lesjöfors och Stjälpet som är på väg att bli världsledande på sin marknad.

Artikeltaggar

AftonbladetFacebookFilipstadFilipstads kommunFörfattareGranskningarGrillningJan SchermanLesjöforsLitteraturP4 VärmlandSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.