Hoppa till huvudinnehållet

Nya badvattenproverna – inte kornas fel

Publicerad:
Brattfors badplats.
Brattfors badplats. Foto: Jennifer Sundelin

Nya prover visar på tjänligt vatten i Brattfors vilket gör att man kan dra slutsatsen att de otjänliga resultaten inte orsakats av kohagen intill badplatsen.

Det var efter att en artikel angående huruvida badvattnet var tjänligt eller inte som det blev hårt tyck mot gårdsägare intill badplatsen i Brattfors.

Tjänligt igen

Proverna vid Brattfors visade på otjänligt vatten efter att Linda Holmgren från kommunen tagit prover den 4 juli. När ytterligare ett nytt prov togs den 13 juli var det fortfarande otjänligt och det var inte förrän två prover togs i slutet av juli som man kunde konstatera att badvattnet var tjänligt igen.

Inte kornas fel

Eftersom det går kor längs vattnet var en tanke att badvattnet eventuellt blivit otjänligt på grund av bakterier från kohagen. Detta stämmer dock inte då korna gått där hela sommaren och vattnet nu är tjänligt igen.

Den vanligaste orsaken till otjänligt vatten är kanadagäss vars spillning ofta finns i närheten av vattnet, på stranden eller på bryggor, och när det regnar förs det ner i vattnet vilket lämnar bakterier efter sig.

Artikeltaggar

BadanläggningarBadplatserBakterierBrattforsVäderVatten

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.