Hoppa till huvudinnehållet

Så minns vi Lars Thomasson

Publicerad:
Lars Thomasson har avlidit i en ålder av 95 år. Han var hedersdoktor vid Umeå universitet och under många år engagerad i samefrågorna. Foto: Rolf Mårth

Vi har nåtts av beskedet att vår partikamrat, Lars Thomasson, har avlidit i en ålder av 95 år.

Lars var en aktiv och engagerad partikamrat men uppdrag inom kyrkan och kommunen. Eftersom han var anställd som skolledare i kommunen kände han sig begränsad i sin möjlighet att vara engagerad i kommunens sakpolitiska områden. Som ordförande i Hjulsjö församlings kyrkofullmäktige och kommunens fullmäktige, som nämndeman och borgerlig vigselförrättare tog han på sig viktiga representativa uppdrag som inte kolliderade med yrkesrollen. Han var en uppskattad partikamrat som inspirerade med högläsning av väl valda avsnitt ur kända politikers memoarer. Vi var många som uppskattade hans ledarskap, kamratskap, klokskap och hans förmåga att se när någon behövde en extra klapp på axeln.

När den egna aktiviteten i politiken avtog blev han en flitig besökare på kommunfullmäktiges sammanträden. Han ville hålla kontakten och vara uppdaterad i den lokala politiken och vad som hände i kommunen. Hans intresse och engagemang för samhället fanns alltid där, i stort och smått.

Lars var same och växte upp i Mittådalens sameby i Jämtland. Han var ett av åtta barn till renskötaren och fotografen Nils Thomasson. Han har berättat att även om hans far inte var längst fram i frontlinjen så stred han för samernas sak och det väckte tidigt Lars intresse att försöka förbättra samernas situation. Det blev också en uppgift som följde honom genom livet.

Lars var en av dem som startade Svenska samernas riksförbund (SSR) 1950, han satt själv i styrelsen under decennier. Han är också en av dem som ligger bakom tillkomsten av ”Sametinget”. Lars ingick i den statliga kommittén som förberedde inrättande av Sametinget och när det första högtidliga tinget hölls, 1993, var det med Lars Thomason som ordförande.

Lars har också bedrivit en betydande forskning kring samernas historia och skrivit mycket i ämnet, det ledde till att han utnämndes till hedersdoktor på Humanistiska fakulteten på Umeå universitet 1994.

Vi tackar Lars för allt gott arbete i bildningens och demokratins tjänst, för allas rätt och lika värde och för ett gott kamratskap. Vi sänder tankar och varma hälsningar till Lars döttrar, Cecilia och Charlotta med familjer.

Susanne Grundström

Ordförande för Socialdemokraterna

Hällefors

Artikeltaggar

HälleforsHjulsjöJämtlands länKommunfullmäktigeLars ThomassonMänskligtSametingetSocialdemokraternaTill minneUmeå universitet

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.