Hoppa till huvudinnehållet

Bosse föddes i princip på kyrkogården: ”Jag kan min John Ericsson”

Publicerad:
Bosse Olsson är före detta kyrkogårdschef i Filipstad, han växte upp i närheten av  vackra östra kyrkogården och Bosse kan både kyrkogården och historien om John Ericsson utan och innan.
Bosse Olsson är före detta kyrkogårdschef i Filipstad, han växte upp i närheten av vackra östra kyrkogården och Bosse kan både kyrkogården och historien om John Ericsson utan och innan. Foto: Pernilla Möllberg

John Ericsson var en av Sveriges främsta uppfinnare och förmodligen den svensk som amerikaner minns bäst. Årligen arrangeras en högtidsdag till Ericssons ära med en minnesceremoni vid John Ericsson mausoleet i Filipstad.

Arrangörer är John Ericssongruppen, Vasaordern av Amerika och Filipstads församling med stöd av Filipstads kommun.

– Jag ser fram emot årets stora högtidsdag, säger Bosse Olsson, medlem i John Ericssongruppen och före detta kyrkogårdschef.

Lördagen den 5 augusti firas John Ericssondagen med pompa och ståt vid John Ericsson mausoleet i Filipstad. John Ericssongruppen är en av arrangörerna och den före detta kyrkogårdschefen Bosse Olsson ser fram emot årets högtidsdag. Bosse är i princip uppfödd på kyrkogården, i alla fall enligt honom själv. Han växte upp i den intilliggande vaktmästarbostaden och eftersom både hans far och farfar arbetat som kyrkogårdschefer, blev kyrkogården ett givet och naturligt inslag i vardagen. Efter att ha bott på annan ort och arbetat med andra yrken, så vände han så småningom åter till sin hemstad och blev även han kyrkogårdschef i tredje generation.

– Som liten såg man ju alla busslaster med folk som anlände för att bli guidade runt på kyrkogården. Man hängde ju där för jämnan och lärde sig per automatik om de spännande personerna som ligger begravda här. Min första guidning hade jag när jag var fem år gammal, säger Bosse och ler så där pillemariskt som bara han kan.

Bosse orienterar sig vant och självsäkert på den vackra kyrkogården som är belägen intill Kyrkviken. Han stannar till vid ett antal prominenta och för Filipstad viktiga personers gravar, han förevisar den vackra minneslunden och vi närmar oss i andäktigt och i sakta gemak det magnifika John Ericsson mausoleet.

– Bygget av mausoleet påbörjades 1890, det tog fem år att färdigställa och invigningen ägde rum den 31 juli 1895. Det är i år 220 år sedan John Ericsson föddes och eftersom han avled den 8 mars 1898, så är det nästa år 135 år sedan som han avled. Dessutom står han som staty vid The National Mall i Whashington, Art Museum i Philadeilpia samt på Avenyn i Göteborg, förtäljer Bosse som kan sin John Ericsson på sina fem fingrar.

Det var John Ericssons egen önskan att få vila i svensk jord. Förenta staternas regering ställde pansarkryssaren Baltimore till förfogande för överförandet av kistan till Sverige, och efter ett högtidligt mottagande i Stockholm den 14 september fördes sedan kistan vidare till Filipstad.

Störste uppfinnaren

Bosse Olsson är före detta kyrkogårdschef i Filipstad och nu ser han fram emot att årets John Ericssondag som firas den 5 augusti vid mausoleet som är beläget vid östra kyrkogården.
Bosse Olsson är före detta kyrkogårdschef i Filipstad och nu ser han fram emot att årets John Ericssondag som firas den 5 augusti vid mausoleet som är beläget vid östra kyrkogården. Foto: Pernilla Möllberg

John Ericsson, med rötter från Långban var utan tvekan en av Sveriges främsta uppfinnare, mest känd för varmluftmaskinen, torpeden, propellern och solmaskinen, men framför allt för pansarbåten Monitor som den 9/3 1862 besegrade sydstaternas Merrimac vid Hampton Roads, något som på sikt gjorde att att nordstaterna kunde avskaffa slaveriet. Sjöslaget vid Hampton Roads har i flera år rekonstruerats på sjön Daglösen i Kyrkviken.

– Vi har under alla år engagerat kunnigt folk ifrån regementet A9 och jag vill påstå att det var sjöslaget som gjorde att John Ericssondagen fick mer uppmärksamhet medialt och växte i popularitet. Det har varit mycket jobb med slaget, men samtidigt väldigt roligt att få jobba med det, många roliga minnen har slaget genererat och många dråpliga situationer har uppstått, skrattar Bosse.

Under vår promenad förevisar Bosse en rad intressanta gravar. Här visar Bosse konstnären Hans Kajtorps grav.
Under vår promenad förevisar Bosse en rad intressanta gravar. Här visar Bosse konstnären Hans Kajtorps grav. Foto: Pernilla Möllberg

Bosse avslöjar att på grund av världsläget har man inte kört slaget på några år, men nästa år så planerar man att åter arrangera skådespelet med dunder och brak i Kyrkviken. I år firas John Ericssondagen – Värmlands Sverige-Amerikadag, högtidligt med välkomsttal av Kommunfullmäktiges ordförande Ann-Charlotte Jonsson och med hälsningar från USA. Vasaordern deltar och det blir sedvanlig kransnedläggning vid mausoleet. Karlstads musikkår spelar högtidligt och i år kommer man dessutom uppmärksamma att Sveriges Konung, Carl XVI Gustaf, suttit 50 år på tronen.

Artikeltaggar

A9FilipstadFilipstads församlingHögtiderJohn EricssonKyrkogårdarKyrkvikenMänskligtUSA

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.