Hoppa till huvudinnehållet

Filipstads kommun borde lära av Karlskoga kommun

Publicerad:
Där Filipstads kommun monterar ner verksamheten väljer Karlkoga kommun istället att satsa, insändarskribenten undrar hur Filipstads kommun kan tacka nej till att få hjälp genom statsbidrag till att utveckla. Foto: Filip Kowalski

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Med blandade känslor läser jag om Karlskoga kommun på SVT.se. De ska starta upp två nya yrkesutbildningar mot vad de kallar ”kvalificerad vikarie inom skola/förskola” och mot ”städ- och mottagningskök”. Det är vad de säger två ”bristområden” det saknas personal inom. För detta initiativ erhåller kommunen 16 miljoner kronor i statsbidrag.

Med blandade känslor menar jag att jag är glad för deras skull medan jag är ledsen och oroad för Filipstads skull.

Istället för att satsa och bygga ut och dessutom dra in statsbidrag i mångmiljonklassen till kommunen väljer Filipstad att skära ned på tjänster och begränsa invånarnas utbildningsmöjligheter i och med avvecklingen av den kommunala vuxenutbildningen.

Hur var det nu visionen löd? Just det! ”2030-en välmående kommun!” Det kan ju vara bra om det finns några invånare kvar tills dess.

Vad jag har förstått går kommunen på knäna ekonomiskt. Frågan jag vill ställa till de ledande politikerna i Filipstad blir då självklart: Varför vill ni inte ta emot statsbidrag i mångmiljonklassen?

Oroad Filipstadsbo

Artikeltaggar

FilipstadFörskolorKarlskogaKarlskoga kommunSkola och utbildningSkolorVuxenutbildningen