Hoppa till huvudinnehållet

Räddningstjänsten förbereder sig för flera larm efter ovädret

Publicerad:
Det kraftiga regnovädret som dragit in över Sverige väntas få stora konsekvenser i Värmland, med extremt höga vattenflöden under tisdag och onsdag.
Det kraftiga regnovädret som dragit in över Sverige väntas få stora konsekvenser i Värmland, med extremt höga vattenflöden under tisdag och onsdag. Foto: Johan Nilsson/TT

Det kraftiga regnovädret som sveper in över landet väntas slå hårt mot södra och västra Värmland. Räddningstjänsten är förberedd och har förstärkt sin bemanning.

Under söndagen och måndagsmorgonen hade Räddningstjänsten i Säffle, Arvika och Eda inte fått in några vattenrelaterade larm, men det kan snabbt förändras. SMHI varnar för kraftigt regn i Värmland från lunchtid och framåt, med efterföljande höga vattenflöden.

– Det kan ställa till problem. Dels kan vattnet ta andra vägar, och rinna in i hus. Det kan också bli bortspolade vägar som påverkar trafiken. Vi har fortfarande många turister i länet som paddlar kanot, och det är inte bra vid höga vattenflöden, säger Mattias Larsson, räddningschef för Säffle, Arvika och Eda.

Räddningstjänsten har förberett sig på flera sätt inför de höga vattenflöden som kan komma under tisdag och onsdag.

– Vi har koll på vår utrustning och har förstärkt bemanning. Vi har också pratat ihop oss med andra samhällsaktörer, som kommunernas VA-bolag. En stor del är informationsarbetet till enskilda fastighetsägare. För man måste också se om sitt eget hus.

Vad har ni för råd till fastighetsägare i sådana här lägen?

– När man har ett vattendrag i närheten så är det bästa att faktiskt gå ut och se hur det ser ut. Det kan vara bra att bygga vallar mot vattnet och ha en pump hemma. Vi har gott om pumpar, men kan inte hjälpa alla samtidigt. Prio är när det finns fara för liv, och samhällsviktiga funktioner, men vi försöker hjälpa så många som möjligt.

Räddningstjänsten följer uppdateringarna från SMHI, som under måndagen hade en gul varning för höga flöden i Värmland, vilket väntas gå upp till en röd varning under tisdag och onsdag. En röd varning innebär risk för mycket allvarliga konsekvenser för både samhälle och allmänhet. Så extrema vattenflöden sker ungefär vart femtionde år.

Efter två stora nyårsbränder gör nu Räddningstjänsten och Brandskyddsföreningen en gemensam kampanj."Tänk efter före – avstå fyrverkerier" är budskapet. Mattias Larsson, räddningschef Arvika.
Efter två stora nyårsbränder gör nu Räddningstjänsten och Brandskyddsföreningen en gemensam kampanj."Tänk efter före – avstå fyrverkerier" är budskapet. Mattias Larsson, räddningschef Arvika. Foto: Fredrik Karlsson

Artikeltaggar

ArvikaBemanningEdaMattias LarssonOväderRegnSMHITrafikVäderVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.