Hoppa till huvudinnehållet

Lokal konstnär visar upp verk i utställning

Publicerad:
Galleriet i Ferlinmuseet.
Galleriet i Ferlinmuseet. Foto: Vilma Vidjeskog

I sommar visar museet Kvarnen ett urval av verk ur Nils Johannessons privata samling.

Sommarens utställning består av de tre konstnärerna Thor Fagerkvist, Albin Ferneman och Helge Frender. De är tre konstnärer med fokus på måleriet. Samtidigt ställer skulptören Nils Johannesson ut några av sina skulpturer.

Thor Fagerkvist

Thor Fagerkvist som föddes i Mölndal 1884 var målare, tecknare och grafiker och utbildade sig till dekorationsmålare tidigt i livet. Senare Bosatte han sig i Persberg och byggde ateljé i Dammhyttan där han ägnade sig år sitt skapande. Under hela hans verksamma tid kom religionen att spela stor roll i hans måleri. Naturen betydde också mycket för honom då han hämtade många motiv i naturen och landskapet runt omkring Godmansro där han bodde. Människor i form av familj, kollegor och självporträtt har också kommit att bli några av Thors vanligaste motiv. Under 1916-17 skapar Thor även träsnitt som väckte en del uppmärksamhet, de flesta av dem porträtt. Och så hann han även med några bokillustrationer, bland annat finns dessa med i ”Gustav Frödings dikter”.

Albin Ferneman

Precis som Thor var Albin Ferneman också målare, tecknare och grafiker och ägnade sig även åt träsnitt och etsningar. Han utbildade sig i måleri och etsning vid Konsthögskolan för att senare studera i Frankrike. Efter Parisvistelsen bosatte han sig i Filipstad och precis som Thor skapade Albin framför allt målningar, teckningar och träsnitt och målade många självporträtt.

Helge Frender

Helge Frender flyttade många gånger under uppväxten. Han utbildade sig på Konstfack i Stockholm där stilleben och landskap tillkom då han gärna experimenterade med palettkniv. I slutet av 1920-talet blev han värmlänning då han flyttade till Filipstad. En komponent som präglar Frenders måleri är den blå ton som ofta bestämmer färgintrycket.

Nils Johannesson

Samtidigt ställer Nils Johannesson ut några av sina egna skulpturer. Det är han som gjort skulpturerna i rostfritt stål som finns längs Skillerälven i centrum. De moderna skulpturerna i svart, silver och guldfärger han ställer ut i museet är betydligt mindre än skulpturerna i stan och blir en intressant kontrast till de äldre målerierna.

Göran Dahlberg som för tillfället jobbar på museet menar att besökarna mest intresserat sig för de moderna komponenterna i utställningen, det vill säga skulpturerna.

– Folk har tyckt det varit kul att se någonting annat, säger Göran.

Artikeltaggar

Albin FernemanFilipstadHelge FrenderKonstKonstfackNils JohannessonPersbergSkillerälvenSkulpturerThor FagerkvistUtställningar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.