Hoppa till huvudinnehållet

Filipstadssamverkan vill utveckla Spångbergsgymnasiet till något unikt

Publicerad:
Reporter Göran Persson
Göran Persson
goran.persson@filipstadstidning.se
Filipstadssamverkan vill utveckla Spångbergsgymnasiet till något unikt. Från vänster Christer Olsson (M), kommunalråd, Johnny Grahn (SD), Edwin Nilsson (SD), Patrik Fornander (M), kommunalråd, Peter Johansson (C), och Michael Helmersson (L).
Filipstadssamverkan vill utveckla Spångbergsgymnasiet till något unikt. Från vänster Christer Olsson (M), kommunalråd, Johnny Grahn (SD), Edwin Nilsson (SD), Patrik Fornander (M), kommunalråd, Peter Johansson (C), och Michael Helmersson (L). Foto: Göran Persson

Filipstadssamverkan vill utveckla Spångbergsgymnasiet och vuxenutbildningen. Fokus ligger på att det ska vara utbildningar med hög kvalitet.

– Vi är angelägna om att utveckla Spångbergsgymnasiet till något unikt, säger Christer Olsson (M), kommunalråd i Filipstads kommun.

Han lyfter bland annat fram att det har gjorts en omstart för handelsprogrammet på Spångbergsgymnasiet och att den är nu fulltecknad.

– Utbildning i bergshantering tittar vi på och näringslivet vill att vi startar upp den utbildningen, säger Christer Olsson.

Dessutom undersöks möjligheten att starta olika utbildningsinriktningar som exempelvis media och transport. Detta kan då eventuellt bli inriktningar i redan befintliga program.

Ökad kompetens

Politikerna i Filipstadssamverkan konstaterar att det behövs ökad kompetens inom vården. Många av de som arbetar inom exempelvis hemtjänst och äldrevård saknar idag undersköterskeutbildning. Många anställda har bara fem dagars introduktionsutbildning. Därför vill man starta upp en vårdbiträdesutbildning.

– Vi måste höja kvaliteten inom vården, säger Michael Helmersson (L).

Michael Helmersson (L).
Michael Helmersson (L). Foto: Göran Persson

Johnny Grahn (SD) framhåller att en sådan utbildning även gör det möjligt för fler att få en tillsvidare anställning.

En utredning

Det har gjorts en utredning på nationell nivå som ställer krav på att minst tre kommuner ska samverka gällande gymnasieutbildningar. Dessutom ska befolkningsantalet inom samarbetsområdet uppgå till minst 30 000 invånare.

Det här innebär att flera kommuner måste börja samarbeta ännu mer och titta på var lämpligaste orten är för olika typer av utbildningar. Fokus ligger främst på att utbildningens kvalitet ska hålla en hög klass.

Patrik Fornander (M), kommunalråd.
Patrik Fornander (M), kommunalråd. Foto: Göran Persson

Patrik Fornander (M), kommunalråd, förklarar att det idag finns för många utbildningsplatser i landet och därför pågår nu detta arbete för att bland annat få utbildningar som är bättre anpassade till arbetsmarknadens behov.

– Det är i första hand det lokala och regionala behovet av arbetskraft vi tittar på, säger Patrik Fornander.

Samtidigt framhåller politikerna Filipstadssamverkan att de är angelägna att få med grannkommunerna Hällefors, Karlskoga och Degerfors i ett samarbete kring gymnasieskolan - även om dessa ligger utanför länet.

– Vi vill hemskt gärna ha med Hällefors, Karlskoga och Degerfors, säger Christer Olsson.

Det här är ett omfattande arbete som även innebär att Filipstadssamverkan inte kan säga idag exakt vilka utbildningar man vill ha i Filipstads kommun.

– Det är en förhandlingsprocess, alla kommuner har olika förutsättningar, säger Christer Olsson.

– Vi kan inte föregå förhandlingarna med våra blivande samverkanskommuner om vilka program respektive kommun ska ha efter 2025, säger Patrik Fornander.

Peter Johansson (C) framhåller också att det är svårt att säga idag vilka program man vill ha i kommunen.

Se över

I september kommer förvaltningen att få ett uppdrag från barn- och utbildningsnämnden som handlar om att se över vilka utbildningar som är lämpliga att ha i Filipstads kommun.

Christer Olsson framhåller också att man inte lägger ned komvux utan att man lägger den utbildningen under barn- och utbildningsnämnden.

– Vi lägger inte ned utan vi omorganiserar. Nu är utbildningen tillbaka under barn- och utbildningsnämnden där den hör hemma, säger Patrik Fornander.

Samtidigt avslöjar Patrik Fornander att en rektor för Spångbergsgymnasiet kommer att vara på plats inom en snar framtid.

.

Artikeltaggar

Christer OlssonFilipstads kommunGymnasieskolanHälleforsSkola och utbildningSpångbergsgymnasietUtbildningVuxenutbildningenVård

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.