Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Spångbergsgymnasiet kommer inte att bli någon stor triumferande framgångssaga

Publicerad:
Spångbergsgymnasiet. Foto: Göran Persson

Den 18 augusti kunde vi läsa i Filipstadstidningen om hur man vill ”utveckla Spångbergsgymnasiet och vuxenutbildningen”. Jag vet inte om man är kapabla att ”utveckla” någonting givet att allt man gör är att nedmontera, splittra och slå sönder.

Rektorer och annan personal flyr kommunen och när alla parter hade kommit överens med varandra om vilken kandidat de ville anställa som ny rektor på Spångbergsgymnasiet klev politikerna in och satte stopp för tillsättningen.

Man rev sönder Vuxenutbildningen utan några belägg och for med lögner och vilseledande uttalanden i stället. Vi kunde läsa i Filipstadstidningen också om hur befolkningsmängden minskar i kommunen. När det kommer till de som flyttar härifrån så är det inte framför allt de som går på försörjningsstöd heller, utan skattebetalare och ungdomar som snart ska bli skattebetalare.

Ekonomin i kommunen är katastrofal, så det är absolut ingen trevlig sits som politikerna befinner sig i, men då är det desto viktigare att man agerar ansvarsfullt och fattar beslut som faktiskt är underbyggda av fakta och noga genomförda analyser.

SVT rapporterade nyligen om att Karlskoga får 16 miljoner i statsbidrag för uppstart av nya yrkesutbildningar. Det finns massa forskning som pekar på hur sådana bidrar till att få ut människor i arbete. Filipstad valde i stället att riva ner yrkesutbildningar som i flera år har skickat ut mängder med människor i arbete, samt dragit in massa statsbidrag till kommunen.

Christer Olsson och Patrik Fornander upprepar i inslaget i Filipstadstidningen återigen tramset om att man ”omorganiserar” och inte ”lägger ned” Vuxenutbildningen. Om man inte lägger ned Vuxenutbildningen utan bara ”omorganiserar”, varför sparkas då nästan all personal? Varför försvinner flera utbildningar? Ni röstade igenom att genomföra en utredning angående att ”avveckla” Vuxenutbildningen, och för mig så känns det som en mer korrekt beskrivning av vad ni håller på med.

Det stora problemet är att ni politiker och byråkrater inte har någon aning om hur saker fungerar i verkligheten nere på marken, utan ni sitter uppe i kommunhuset och hittar på nya idéer som ni tror så starkt på.

Ni kan inte ”utveckla” saker, ni kan bara avveckla. Spångbergsgymnasiet kommer inte att bli någon stor triumferande framgångssaga, eftersom personal inte dras till kommunen längre utan flyr från den.

En som inte gillar inkompetenta politiker och byråkrater

Artikeltaggar

FilipstadSkola och utbildningSpångbergsgymnasietVuxenutbildningen

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.