Hoppa till huvudinnehållet

Oliver Skifs ställer ut på Kvarnen: ”Jag vill skapa drama”

Publicerad:
Den mångfacetterade konstnären Oliver Skifs ställer ut sin konst på Kvarnen och vernissaget äger rum den 2 september under Oxhälja. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / Kod 10020 Foto: Leif R Jansson / TT

Efternamnet Skifs förpliktar. Men Björn Skifs son Oliver är fullt kapabel att stå på egna ben. Sedan fem år tillbaka är han konstnär på heltid och för första gången ställer han ut sin spektakulära läderkonst på Kvarnen i Filipstad.

Vernissaget äger rum lördagen den 2 september.

Oliver Skifs jobbar med en mängd olika konstnärliga uttryck, såsom akryl, kol skulpterande material i kombination med läder motiv.

– Jag vill skapa drama och andra dimensioner, och mina motiv föreställer ofta dans, musik, kärlek och kultur, prominenta inslag som funnits med i min uppväxt. Jag har ju till exempel ägnat en stor del av mitt liv åt att spela musik. Det är ju också väldigt tacksamma motiv, man kan blanda hur mycket man vill, säger Oliver som är i full färd med att styra flyttlasset från huvudstaden till Eskilstunatrakten, vilken är sambons ursprungliga hemort. Han förklarar att de vill testa på det och se hur det blir. Där har dessutom Oliver tillgång till en större ateljé.

 Oliver är autodidakt (självlärd)och experimenterar med olika tekniker.
Oliver är autodidakt (självlärd)och experimenterar med olika tekniker. Foto: Privat

– Så det är full rulle nu, mycket på en gång. Och så ska jag ha utställningar också, men det är bara kul.

Oliver har alltid haft ett brinnande intresse för medeltid, lajv och fantasy och har designat rustningar och masker till kunder över hela världen. Han har dessutom hållit flertalet kurser i sitt specialområde läderhantverk, samt även i färglära och konceptdesign vid diverse konstskolor.

Dans är ett av många konstnärliga teman i Olivers konst.
Dans är ett av många konstnärliga teman i Olivers konst. Foto: Privat

– Innan jag började ägna mig åt konsten på heltid så skissade och tecknade jag och deltog på lite olika konstutställningar. Det var kul att testa och se vad vänner och bekanta tyckte om mina verk, jag fick positiv respons, vilket födde tanken att jag ska nog ändå prova att satsa helhjärtat på det här.

Oliver Skifs jobbar med en mängd olika konstnärliga uttryck, såsom akryl, kol skulpterande material i kombination med läder motiv.
Oliver Skifs jobbar med en mängd olika konstnärliga uttryck, såsom akryl, kol skulpterande material i kombination med läder motiv. Foto: Privat

– Jag är autodidakt (självlärd) och har helt enkelt testat mig fram in mitt skapande. Dock är jag utbildad på yrkeshögskola inom andra områden, så jag applicerar de kunskaperna i min konst. Jag funkar bäst så, jag försöker att tänka utanför ramarna, förklarar Oliver.

Konsten Oliver skapar är ofta abstarkt. Lädertekniken Oliver använder sig av är en gammal teknik vars ursprung kommer från Egypten. Hans konst är tämligen unik och detaljrikedomen sticker ut.
Konsten Oliver skapar är ofta abstarkt. Lädertekniken Oliver använder sig av är en gammal teknik vars ursprung kommer från Egypten. Hans konst är tämligen unik och detaljrikedomen sticker ut. Foto: Privat

– Jag har tidigare bland annat ställt ut en del Påskön, Österlen och på Västkusten. Det är första gången på Kvarnen och första gången i Filipstad, jag ser verkligen fram emot det, säger Oliver Skifs.

Det är första gången som Oliver Skifs ställer ut på Kvarnen i Filipstad.
Det är första gången som Oliver Skifs ställer ut på Kvarnen i Filipstad. Foto: Privat

Artikeltaggar

EgyptenFilipstadKonstLeif JanssonOxhälja

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.