Hoppa till huvudinnehållet

Guldfeber när teaterförening firar 30 år - startades av entusiaster

Publicerad:
Föreställningen Guldfeber spelades sommaren 2022. Foto: Eva Wiklund

Bjurtjärns teaterförening firar 30 år och vad kan passa bättre än att fira med en föreställning?

Fredag den 1 september ger föreningen farsen ”Guldfeber” vid hembygdsgården Börjes.

– Vi har fått många frågor om att spela den igen, så nu kör vi, säger Nicke Larsson, en av dem som varit med från allra första början.

Teaterföreningen startades av några entusiaster som så småningom involverade hela bygden. Skådespelare hämtades i stugor och gårdar i Bjurtjärn och kläder rotades fram ur gamla kistor.

– Jag fick frågan om att vara med och snickra en läkare, berättar Nicke, som tiggde ihop träd från trakten skogsägare och såg till att de blev uppsågade till rejäla plankor på sågen i Zindret. Under åren har han sedan haft några mindre roller, men i första hand jobbat med kulisser.

Historiska spel

Fyra historiska spel och några mindre spel har föreningen satt upp under åren. Bjurtjärn 1810, Majorskan på Queggen, Patronerna på Alqvittern och Vi sålde våra hemman, som man också rster till USA och spelade på sex platser i svenskbygderna.

– Det har varit fantastiska år och vi har ju främst gjort detta för att skapa sammanhållning i bygden, säger han.

Föreningen har spelat vid hyttan i Kväggeshyttan, på Alkvetterns herrgård och på Kväggens gård. Historiska vandringar och mindre spel har satts upp vid hembygdsgården Börjes där man också så småningom startade bygdeveckorna.

– Vi har samarbetat med alla föreningar och med kyrkan i bygden. Det har verkligen varit något som många bidragit till, säger Nicke Larsson.

Lördag den 2 september arrangerar man 30-årsjubileum för medlemmarna i Bjurtjärns hembygdsförening, men på fredagen är alltså allmänheten välkommen.

Artikeltaggar

BjurtjärnFöreställningarNöje/KulturSkådespelareTeater

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.