Hoppa till huvudinnehållet

FT besökte Lesjöfors - hög livskvalitet: ”Det är bra att bo i Lesjöfors”

Publicerad:
FT frågade ortsbor i Lesjöfors hur det är att bo i det lilla samhället. Bertil Forsberg hade bara positiva saker att säga om sin hemort. Dagen till ära var det tipspromenad som arrangerats av Aktiva Filipstad.
FT frågade ortsbor i Lesjöfors hur det är att bo i det lilla samhället. Bertil Forsberg hade bara positiva saker att säga om sin hemort. Dagen till ära var det tipspromenad som arrangerats av Aktiva Filipstad. Foto: Pernilla Möllberg

Hur är det att bo på en mindre ort på landsbygden? FT frågade några ortsbor hur det är att bo i Lesjöfors, en av dessa var Ann-Marie Kullberg.

– Jag har allt jag behöver här. Ett stort socialt nätverk och det är nära till naturen, säger Ann-Marie.

Idag är det tipspromenad i Lesjöfors. Initiativtagare till evenemanget är Aktiva Filipstad som vill få folk i rörelse, och i Lesjöfors är det byalaget som håller i trådarna. Starten äger rum vid Lyktan, en av samlingspunkterna i byn och eldsjälen Gunilla Andersson lotsar de deltagande i rätt riktning.

– Det är bra att bo i Lesjöfors. Jag vill speciellt lyfta fram de ideella krafterna som rustar med både det ena och det andra och alla våra föreningar som ordnar med aktiviteter. Man hjälper varandra, säger Gunilla och tillägger att det naturligtvis innebär en del åkande att bo på landsbygden, då man ibland måste inhandla saker som faktiskt inte finns på orten.

Det är tipspromenad i Lesjöfors. Initiativtagare till evenemanget är Aktiva Filipstad som vill få folk i rörelse, och i Lesjöfors är det Byalaget som håller i trådarna. Starten äger rum vid Lyktan och eldsjälen Gunilla Andersson lotsar de deltagande i rätt riktning.
Det är tipspromenad i Lesjöfors. Initiativtagare till evenemanget är Aktiva Filipstad som vill få folk i rörelse, och i Lesjöfors är det Byalaget som håller i trådarna. Starten äger rum vid Lyktan och eldsjälen Gunilla Andersson lotsar de deltagande i rätt riktning. Foto: Pernilla Möllberg

Nere vid Smeddammen passerar en stril ström av hurtiga tipsare den populära Trollstigen. Två av dessa är ortsborna Bertil Forsberg och Ann-Marie Kullberg, båda trivs ypperligt i det lilla samhället. Ann-Marie kommer ursprungligen från Lesjöfors, och efter att ha bott i både Filipstad och Karlstad valde hon för ett par år sedan att flytta tillbaka till sin hemort.

– Jag har inte ångrat det en sekund. Jag har bara positiva saker att säga om Lesjöfors. Jag har allt jag behöver här, det är nära till naturen och jag har ett stort socialt nätverk. Man ställer upp för varandra och när det arrangeras evenemang så går alla man ur huse och sluter upp, förklarar Ann-Marie.

Trollstigen är en vandringsled i Lesjöfors för hela familjen med tomtar och troll. Den är rikligt besökt och det är många som går leden.
Trollstigen är en vandringsled i Lesjöfors för hela familjen med tomtar och troll. Den är rikligt besökt och det är många som går leden. Foto: Pernilla Möllberg

Bertil instämmer och framhåller den goda sammanhållningen i samhället.

-Det ordnas många trevliga saker och alla ställer upp. Jag tycker att det är jättebra att bo här, dessutom har jag ju även mitt arbete här, det får man ju vara glad över i dessa tider, säger han.

Café Stationshuset; café och butik med inredning och kläder i det gamla stationshuset i Lesjöfors.
Café Stationshuset; café och butik med inredning och kläder i det gamla stationshuset i Lesjöfors. Foto: Pernilla Möllberg

Ann-Marie lyfter det fungerande föreningslivet.

– Vi har ju idrottsföreningen, skidföreningen kämpar på och Pistolskytteföreningen är aktiv, bara för att nämna några. Inte att förglömma har vi Byalaget och Folkets husföreningen som är väldigt drivande. Och naturligtvis är vi ju även glada över att ha både skola och matbutik.

Idrottsplatsen Stålvallen.
Idrottsplatsen Stålvallen. Foto: Pernilla Möllberg

Roliga aktiviteter

Lesjöfors är känt för att ligga i framkant vad gäller spektakulära och underhållande tilldragelser. Till exempel har deras version av Masked Singer resulterat i succé.

Lesjöfors museum visar ortens och det nedlagda brukets historia.
Lesjöfors museum visar ortens och det nedlagda brukets historia. Foto: Pernilla Möllberg

– Vi har också gjort Let´s Dance, det var helt otroligt så uppskattat det blev. Jag deltog faktiskt själv, det var nervöst men väldigt roligt, intygar Bertil.

Servicehuset Ugglan, vilket inte enbart tjänar som ett äldreboende utan även erbjuder provtagning för allmänheten. Förmånen gör att Lesjöforsborna inte behöver bege sig till Filipstads vårdcentral just för det ändamålet.
Servicehuset Ugglan, vilket inte enbart tjänar som ett äldreboende utan även erbjuder provtagning för allmänheten. Förmånen gör att Lesjöforsborna inte behöver bege sig till Filipstads vårdcentral just för det ändamålet. Foto: Pernilla Möllberg

Vidare vill de framhäva företag såsom PDK Produkter AB, Lesjöfors Fjädrar AB och Springwire Sweden AB, men även Servicehuset Ugglan, vilket inte enbart tjänar som ett äldreboende utan även erbjuder provtagning för allmänheten. Förmånen gör att Lesjöforsborna inte behöver bege sig till Filipstads vårdcentral just för det ändamålet.

Kyrkan mitt i byn uppfördes 1971.
Kyrkan mitt i byn uppfördes 1971. Foto: Pernilla Möllberg

– Lesjöfors är en bra ort att leva och bo i, vi har en fin sammanhållning, konstaterar Ann-Marie.

Folkets Hus i Lesjöfors är en omtyckt samlingsplats.
Folkets Hus i Lesjöfors är en omtyckt samlingsplats. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

Bertil ForsbergDjur och naturEvenemangFilipstadKarlstadLandsbygdLesjöforsNaturNöje/KulturServicehuset UgglanVårdcentraler

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.