Hoppa till huvudinnehållet

Oxhälja tillbaka – nästan fullbokat: ”Knallarna är ivriga att få komma igång”

Publicerad:
Under den första helgen i september kan man fröjdas i dagarna tre i Filipstad, då drar den anrika och efterlängtade marknaden Oxhälja igång. Foto: Emely Wallo Bergare

Oxhälja har anor så långt tillbaka som till 1600-talet och är en av de äldsta marknaderna i Sverige. På fredag går startskottet och marknadsgeneralen Ulf Elmér känner att marknaden är tillbaka efter pandemin.

– Det är ett väldigt tryck just nu, knallarna längtar verkligen till marknaden, säger generalen.

– Det är lite rörigt just nu, mycket att göra. Det är många knallar som har betalat i god tid, men sedan finns det alltid knallar som betalar i sista stund. Just nu har vi 800 platser, så det är fullbokat sånär som på några återbud. Det är ett väldigt tryck just nu, knallarna längtar verkligen till marknaden, de är ivriga och kommer in och frågar om de redan nu kan börja bygga.

Nu drar det ihop sig till Oxhälja igen. Marknadsgeneralen Ulf Elmér känner att det finns en stor längtan efter marknaden, både hos knallarna och hos folk i allmänhet.
Nu drar det ihop sig till Oxhälja igen. Marknadsgeneralen Ulf Elmér känner att det finns en stor längtan efter marknaden, både hos knallarna och hos folk i allmänhet. Foto: Lena Richardson

Under 2020 och 2021 arrangerades ingen marknad på grund av pandemin och i fjol minskade man ner på marknadsområdet en aning. På Parkvägen minskade man ner med cirka 100 platser och tivolit var endast på Stora Torget.

– Så kommer det även att vara i år, tivolit kommer att stå i centrum. Om vi i framtiden ämnar bygga ut marknaden, så kommer vi att ha platser på en sida av Parkvägen, men så blir alltså inte fallet i år.

Marknadsgodis är ett måste under Oxhälja.
Marknadsgodis är ett måste under Oxhälja. Foto: Göran Persson

Vad gäller utbudet förklarar Ulf att det är i det närmaste omöjligt att räkna upp de olika knallarnas sortiment.

– Vi får ju en sortimentsförteckning skickad till oss och många knallar säljer flera olika saker, alla vill ju försöka att öka sin omsättning, förklarar Ulf.

Bästa klass

Ekmans Event och Julins Barbecue kommer tillsammans att verka för att underhållningen från Barillascenen samt det grillade tilltugget blir av bästa klass. Ett serveringstält kommer också att finnas till förfogande för hungriga marknadsgäster.

Oxhälja lockar många marknadsbesökare.
Oxhälja lockar många marknadsbesökare. Foto: Emely Wallo Bergare

– Det blir underhållning från scenen både fredag och lördag. Vi känner att marknaden sakta men säkert är på väg tillbaka efter pandemin, det känns bra. Dessutom skulle det tydligen bli uppehållsväder, det kommer att bli en bra marknad i år, spår marknadsgeneralen Ulf Elmér.

Artikeltaggar

FilipstadMarknaderNöje/KulturOxhäljaParkvägenUlf ElmérUnderhållning

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.