Hoppa till huvudinnehållet

Geopark ska skapa regional tillväxt: ”Det är världens mineralrikaste område”

Publicerad:
Klara Thorell, turismsamordnare, och Daniel Olsson, besöksmålsutvecklare Värmlands museum, berättade om geopark för politikerna i kommunstyrelsen. Foto: Göran Persson

Arbetet med att utveckla en geopark i Filipstads Bergslag går vidare. Målet är att under 2025 ansöka hos SGU (Sveriges geologiska undersökning) om status som certifierad svensk geopark. Ett mål är att öka den regionala tillväxten och på sikt skapa nya arbetstillfällen.

Under kommunstyrelsens senaste möte var Klara Thorell, turismsamordnare, och Daniel Olsson, besöksmålsutvecklare på Värmlands museum, på plats för att berätta om arbetet med att utveckla en geopark i Filipstads bergslag. Båda arbetar 20 procent vardera med detta projekt.

Projektet finansieras av EU-medel genom stöd av Leader Närheten. Arbetsnamnet är Mineralriket geopark Wermlandsberg. Det finns redan en hemsida för Mineralriket geopark.

Regional tillväxt

Klara Thorell förklarade att det här området är världens mineralrikaste område - vilket gör det världsunikt.

Klara Thorell är turismsamordnare.
Klara Thorell är turismsamordnare. Foto: Göran Persson

Målet är att skapa hållbar regional tillväxt genom att samordna och koordinera geologiska besöksmål och arbeta med naturvägledning/information för besökare - som rör de geologiska besöksplatserna. Dessutom handlar det om att stödja forskning och utbildning, samt sprida kunskap om geologi till allmänheten.

Genom att samordna de olika geologiska besöksmål som finns i området ska man kunna locka fler besökare till området. Men för att lyckas med detta behövs även ett engagemang från både föreningar och företag.

Arbetsnamnet är Mineralriket geopark Wermlandsberg.

– Det är världens mineralrikaste område, med flest mineral hittat i berggrunden. Det finns en topp hundra lista i världen med lokaler, där ligger Långban överst. Även Persberg och Nordmark är med på den, berättar Daniel Olsson, besöksmålsutvecklare på Värmlands museum.

Han förklarar att det nu pågår ett arbete med att ta fram en geologisk beskrivning av området.

– Det handlar om att ta fram en naturvägledning och att berätta om platsen på ett bra pedagogiskt sätt.

När kan den regionala tillväxten öka genom fler besökare till området?

– När geoparken är på plats och det finns en samverkansplattform med alla aktörer som deltar nu och som kan kan komma med i samverkan framöver, säger Daniel Olssson och förklarar att man redan nu mäter antalet besökare noga i bland annat Långban.

Förhoppningen är att geoparken ska öka antalet besökare så att behovet ökar av restauranger, övernattning och butiker.

– Vi hoppas att geoparken kan genera den typen av utveckling.

Första geoparken

Siljan Geopark var den första godkända svenska geoparken. Det är ett område som präglas av det stora meteoritnedslag som skedde för cirka 380 miljoner år sedan. Den fyra kilometer stora meteoriten slog ned och skapade Siljansringen i Dalarna.

År 2019 blev Siljan Geopark tilldelad status nationell geopark av Sveriges Geologiska Undersökning (SGU).

Kommunstyrelsen beslutade att lägga informationen till handlingarna.

Artikeltaggar

Daniel OlssonEkonomiEUFilipstadKommunstyrelsenMuseumNöje/KulturSGUTillväxtUtbildningVärmlands län

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.