Hoppa till huvudinnehållet

S tar initiativ till nytt särskilt boende i Lesjöfors

Publicerad:
Lena Andersson Dahlberg (S) (till vänster) och Åsa Hååkman Eriksson (S) tycker att det är hög tid att sätta bollen i rullning för ett av partiets vallöften, att investera i ett nytt trygghets- och särskilt boende i Lesjöfors. Foto: Filip Kowalski

Socialdemokraterna gick till val på att investera i ett nytt särskilt boende i Lesjöfors.

Nu planerar partiet, som sitter i opposition, att ta ett första steg för att försöka infria vallöftet.

– Vi kommer att ha en motion klar till nästa sammanträde i fullmäktige, säger oppositionsledaren Åsa Hååkman Eriksson (S).

Valet blev en besvikelse för Socialdemokraterna i Filipstads kommun.

Partiet fick lämna ifrån sig majoriteten i kommunfullmäktige trots att det inte tappade något mandat.

Oppositionsledaren Åsa Hååkman Eriksson (S) och socialnämndens andre vice ordförande Lena Andersson Dahlberg (S) kommer dock fortsätta kämpa för den politik som partiet gick till val på.

– En av våra punkter i vårt valmanifest var ett nytt äldreboende i Lesjöfors, säger Åsa Hååkman Eriksson.

Hon konstaterar samtidigt att Moderaterna också har kommit med idéer om ett nytt äldreboende i Lesjöfors, men att det finns tydliga skiljelinjer i utformningen och vägen framåt.

– Det nuvarande äldreboendet Ugglan i Lesjöfors ligger utanför den kooperativa hyresrättsföreningen. Vi har lagen om offentlig upphandling att förhålla oss till, så det är inte bara att stoppa in ett äldreboende i Riksbyggen som just nu förvaltar den kooperativa hyresrättsföreningen. Man får göra en upphandling först och se var det skulle hamna, säger Åsa Hååkman Eriksson.

Och fortsätter:

– Det som skiljer våra förslag mest är placeringen (för äldreboendet) samt svaren på frågorna när? var? och hur?

Gärna Skolgatan

Där Moderaterna tidigare gått ut med förslaget att bygga ett nytt äldreboende där Centrumhuset finns på genomfarten i Lesjöfors idag vill Socialdemokraterna se ett nytt äldreboende på Skolgatan där det har rivits fastigheter.

– Det vore praktiskt att ha det där (på Skolgatan). Vill vi se en enplansfastighet med tio platser för trygghetsboende och tio platser för särskilt boende. Tanken är att antalet platser ska kunna växlas, skulle det till exempel finnas behov av 15 trygghetsplatser och 5 särskilt boende-platser ska det kunna genomföras, säger Åsa Hååkman Eriksson.

Och tillägger:

– Fördelen med en enplansfastighet är att det blir lättare att ta sig ut om det skulle börja att brinna.

Hon ser även andra fördelar med en enplansfastighet, men vill samtidigt att förslaget ska bli ordentligt utrett och är öppen för olika infallsvinklar.

– Det som skiljer vårt förslag mest från borgarnas förslag är att de vill bygga ett äldreboende vid genomfarten, säger Åsa Hååkman Eriksson.

– Vi kan förstå den tanken, men vi tycker inte att det är riktigt lämpligt. Vi ser mervärden av att ha det på Skolgatan, för där har du inte samma trafik och där har du närheten till skolan och förskolan – där kan man se mer att det rör på sig på ett positivt sätt. Där har du också lugnet där du kan få höra fågelsång – och du slipper avgaser och buller, säger Lena Andersson Dahlberg.

Åsa Hååkman Eriksson och Lena Andersson Dahlberg tror att merparten av kommuninvånarna hellre skulle vilja se ett nytt äldreboende på Skolgatan än på genomfarten i Lesjöfors, men de är också nyfikna på hur det verkligen förhåller sig.

– Det vore bra om kommuninvånarna får vara med och tycka till om det hela, eftersom detaljplanen måste göras om oavsett var placeringen skulle bli, säger Åsa Hååkman Eriksson.

Socialdemokraterna tycker att ett nytt äldreboende i Lesjöfors ska vara en högprioriterad fråga i kommunen. Därför kommer partiet att lämna in en motion i ämnet till nästa sammanträde i kommunfullmäktige den 21 september.

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonCentrumhusetKommunfullmäktigeLesjöforsModeraternaMotionerPolitikRiksbyggenSkolgatanSocialdemokraternaUpphandlingVal

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.