Hoppa till huvudinnehållet

Coop ger personalen stöd efter rånet: ”Vi har rutiner som vi följer”

Publicerad:
Coop Värmlands kommunikationsansvarige Klas Olsson.
Coop Värmlands kommunikationsansvarige Klas Olsson. Foto: Helena Karlsson

Under onsdagsmorgonen öppnade Coop sin butik i Filipstad igen efter tisdagseftermiddagens rån.

Coop Värmland har sedan det inträffade lagt fokus på personalens mående.

– Jag vill ge en eloge till våra anställa och till butikschefen Mikael Nilsson för att de har följt rutinerna vid den här typen av händelser. De gör ett fantastiskt jobb, säger Klas Olsson som är medlems- och kommunikationschef på Coop Värmland.

Under tisdagseftermiddagen genomförde en man i 35-årsåldern ett rån mot Coop Extras butik i Filipstad. Han greps senare på Flakudden där han eldade sina kläder och anhölls under kvällen som misstänkt för rånet.

Mannen som misstänks för rånet mot Coop greps på Flakudden där han eldade sina kläder.
Mannen som misstänks för rånet mot Coop greps på Flakudden där han eldade sina kläder. Foto: Filip Kowalski

Butiken stängdes under tisdagen och öppnade igen under onsdagsmorgonen. Coop Värmlands har sedan rånet inriktat sig på att ta hand om sina medarbetare.

– Vi hade möten under tisdagskvällen med vår säkerhetsavdelning och vår personalavdelning på plats. Vi höll även ett möte innan vi öppnade butiken under onsdagsmorgonen, säger Klas Olsson som är medlems- och kommunikationschef på Coop Värmland.

Och fortsätter:

– Med undantag av personen i kassan som drabbades jobbar all personal idag. Personen som jobbade i kassan får nu prata med en psykolog och har även tillgång till speciellt stöd vid behov.

Under den närmsta tiden kommer butiken ha förstärkt säkerhet i form av bevakning av väktare.

– På vårt initiativ har vi förstärkt bevakningen med både civila och uniformerade väktare, säger Klas Olsson.

Han konstaterar att säkerheten och tryggheten för både medarbetare och kunder alltid är prioriterade områden, men att tisdagens rån aktualiserat arbetet.

– Vi kommer fortsätta att följa upp den här händelsen med vår personal. Alla vet var de kan vända sig om de känner att de behöver prata och få stöd. Många reagerar på olika sätt när någonting sånt här har hänt. Ibland kan det kännas att det för tillfället inte behövs något stöd, men de känslorna kan istället komma efter några veckor, säger Klas Olsson.

Att det inträffar rån på det här sättet, kan det i förlängningen bidra till att vi kommer att få kontantfria butiker i framtiden?

– Utvecklingen går mot det hållet. Andelen kontanter är mycket färre nu än vad de var för bara fem-tio år sedan. Vi hanterar en mycket liten del kontanter idag – det ihop med de säkerhetssystem som finns borde göra att det inte vore värt besväret att genomföra ett rån.

Klas Olsson vill samtidigt vara tydlig med att Coop Värmland idag inte har några planer på att införa kontantfria butiker.

– Jag vill understryka att det inte finns något sådant beslut, säger han.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättButikerCoopCoop VärmlandFilipstadHandelKlas OlssonRån

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.