Hoppa till huvudinnehållet

Oxhälja kulturbombades – stadsparken fylldes av besökare

Publicerad:
Den 2 september arrangerades Kulturbomben i Stadsparken som ett kulturellt komplement till Oxhälja. Målet var att uppnå trivsamhet och många var det som kom för att koppla av och njuta av den gemytliga stämningen. Foto: Pernilla Möllberg

Årets upplaga av Kulturbomben blev rätt och slätt en trivsam historia.

– Målet var trivsamhet. Det är trivsamt varje år, men i fjol var det hektiskt, så i år så tog vi beslutet att endast köra en konsert, det blev lite lugnare, berättar Pia Skoglund, styrelsemedlem i föreningen Kulturbomben.

Föreningen Kulturbomben såg dagens ljus på 1990-talet och medlemmarna har under årens lopp arrangerat både större och mindre kulturevenemang i Filipstad. Föreningen erbjuder aktiviteter, både för medlemmar och för allmänheten. Under pandemin arrangerade man till exempel vandringar för att beskåda kulturella utflyktsmål.

– Vi började så småningom att förlägga ett av våra kulturevenemang i samband med Oxhälja, vår tanke var att det skulle vara ett komplement till själva marknaden. I stadsparken kan man sitta ned för att vila en stund, konversera med folk, gå runt och titta på hantverk och konst samt lyssna på musik. Vi erbjuder en avkopplande oas i kontrast till marknadens stim och stoj, förklarar Pia.

I år hade Kulturbomben ett samarbete med den Somaliska kvinnoföreningen Barwako som hade hand om caféverksamheten i parken.
I år hade Kulturbomben ett samarbete med den Somaliska kvinnoföreningen Barwako som hade hand om caféverksamheten i parken. Foto: Pernilla Möllberg

Under den kulturella tilldragelsen kunde man förutom att beskåda hantverk och spisa musik, även köpa sig en fika i caféet.

– I år hade vi ett samarbete med den somaliska kvinnoföreningen Barwako som hade hand om caféverksamheten i parken. Det blev väldigt lyckat och de hade verkligen längtat efter att få hjälpa till.

Pensionisternas Trivselorkester

På den gräsbevuxna scenen underhöll PTO, Pensionisternas Trivselorkester. Konstellationen är relativt nybildad och består av sångerskan Bettina Norrman och musikerna Janne Samuelsson, Thomas Jansson, Johnny Svensson samt Dan Karlsson. Bettina tyckte att det var roligt att så många sökt sig till Stadsparken, vilken dagen till ära visade sig från sin allra bästa sida. PTO körde både lite gammalt och lite nytt, på repertoaren framfördes många välkända gamla covers under den drygt timslånga konserten. Man inledde konserten med låten Cheops Pyramid av Hoola Bandoola Band och självklart framfördes även Mikael Wiehes melankoliska dänga ”Flickan och kråkan”.

Till vardags står Gunde ensam och allena i Stadsparken, dock inte under Kulturbomben, då var det fullsatt i parken. Nog såg han lite extra nöjd ut där han står, majestätiskt blickande ut över folkmassan i solskenet.
Till vardags står Gunde ensam och allena i Stadsparken, dock inte under Kulturbomben, då var det fullsatt i parken. Nog såg han lite extra nöjd ut där han står, majestätiskt blickande ut över folkmassan i solskenet. Foto: Pernilla Möllberg

Artikeltaggar

CheopsDan KarlssonFilipstadHoola Bandoola BandKonserterMikael WieheMusikOxhäljaParkerSångStadsparkenThomas Jansson

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.