Hoppa till huvudinnehållet

Hollywoodstjärnan vilade upp sig i Nykroppa – vet du i vilket hus?

Publicerad:
Filmstjärnan Greta Garbo hade en moster i Nykroppa. Foto: TT

Om man är filmstjärna i början av sin karriär, om man känner att storstan är hektisk kan det vara skönt att åka ut till en moster och bara slappna av. Men frågan är vilket hus i Nykroppa som stjärnans moster bodde i?

Många svenska skådespelare har slagit igenom i Hollywood. Få har ändå nått samma ikoniska stjärnstatus som Greta Garbo, född Gustafsson.

Angelica Tillaeus är arkivarie och jobbar med kommunarkivet i Filipstad. Här finns massor av information om allt möjligt och hit kan man vända sig om man söker information om något som har koppling till Filipstad.

Arkivet har fått en fråga från en släktforskare i USA som vill veta var Greta Garbos moster bodde när filmstjärnan var och hälsade på i Nykroppa.

Angelica Tillaeus berättar att hon via kyrkböcker och dokument fått reda på namnet på Garbos släkting och att hon ska ha bott i ett hus som kallades Haga. Däremot har hon kört fast eftersom varken en sådan adress eller fastighetsbeteckning inte finns.

– Det här med Haga, det leder ingenvart. Jag har letat runt och vi har kollat register över fastigheter men vi hittar inte den här fastigheten som kallas Haga, säger hon.

Därför har hon nu bett allmänheten om hjälp.

– Det finns säkert jättemånga som sitter på information där ute i kommunen, säger Angelica Tillaeus som gjort en efterlysning på sociala medier.

Hon berättar att Greta Garbo vid flera tillfällen hälsade på sin moster i Nykroppa för att vila och fly storstadens larm.

Det finns dokumenterat i ett brev som finns bevarat hos Svenska filminstitutet.

– Det var lugnt och skönt där och inte så mycket som kunde distrahera.

Faksimil av ett frimärke av valören 10 kronor från 2005 med Greta Garbo som motiv som har utsetts till världens vackraste frimärke 2005.
Faksimil av ett frimärke av valören 10 kronor från 2005 med Greta Garbo som motiv som har utsetts till världens vackraste frimärke 2005. Foto: Leif R Jansson / TT

Frågan kommer från en släktforskare som är intresserad av Garbos liv. Om man har information vilket hus som mostern bodde i kan man höra av sig till Angelica Tillaeus på Filipstads kommun.

Varför vill man veta vilken fastighet det var?

– Det är väl egentligen för att kartlägga Garbos tidigare liv. Det är sånt som fattas i de biografier som finns om henne.

Men även för kulturintresserade i Filipstad kan det vara kul att få veta mer om historien.

– Det är bara rolig kuriosa, att det har rört sig stora stjärnor även här. Det är roligt om det kommer ut att hon har varit här och att hon har anknytning till platsen.

Angelica Tillaeus berättar att det kommer förfrågningar om allt möjligt. Personer vill få information om saker som har med Filipstad att göra.

– Det är många som inte vet att vi finns och hur mycket information som finns i kommunarkivet, säger Angelica Tillaeus.

Artikeltaggar

FilipstadFilmerGreta GarboNöje/KulturNykroppa

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.